Robin Louwerse
Maasdijk 75
4837 DS Breda
Een publicatie van: Robin Louwerse
Nederland is een klein land met een hele grote grens. Nederlands ligt ingeklemd tussen Belgie en Duitsland, en met een stukje water er tussen het Verenigd Koninkrijk. Bovendien hebben Nederlanders van nature een handelsgeest. Niet gek dus dat kleine bedrijven ook een vestiging proberen te openen net over de grens.
Dat heeft natuurlijk een aantal juridische complicaties in zich. Immers, wanneer je zakendoet met bijvoorbeeld Belgie, dan wordt de belasting geint door een andere koning. Daarmee bedoel ik dat bijvoorbeeld BTW afdracht aan het land is waar je zakendoet. Deze BTW mag je onder de juiste vermelding op 0 stellen, waarbij je via een aangifte blad bij de Nederlandse belastingdienst aangeeft dat er BTW is verlegd.
Dat aangifteblad is de opgaaf intracommunautaire levering. Voor bedrijven die net beginnen met leveringen over de grens is dat een lastig verhaal. Namelijk, wanneer je eenmaal de aangifte intracommunautair hebt ingevuld wordt je er vanzelf steeds maar aan herinnerd dat je die opgaaf nog moet doen bij volgende kwartalen.
Je moet er dus nogal zeker van zijn dat je echt goede handel hebt net over de grens, omdat het papierwerk niet mals is. Verder zijn er verschillende regels voor bijvoorbeeld aansprakelijkheid. Wanneer je, en weer als voorbeeld in Belgie, een nieuwe BV of NV opricht, dan moet dat op het thuisadres van de ondernemer. Bovendien heb je de eerste 2 jaar hoofdelijke aansprakelijkheid, dus ondanks dat je een BV (BVBA) hebt toch hoofdelijk aansprakelijk.
Het avondtuur net over de grens is dus niet perse makkelijk. Maar dat geeft niet aan dat je het niet moet doen. Er is namelijk wel een enorme vraag. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar ICT mensen vanuit Belgie richting Nederland. Vanwege, laat maar zeggen de pragmatische aanpak. En daarmee benoemen we meteen een ander aspect van zakendoen net over de grens. Er is namelijk bedoeld of onbedoeld een cultuurverschil tussen ons en onze buurlanden.
En daar bedoel ik niets negatiefs mee. Duitsers zijn veel punctueler dan de Nederlanders. De handelsgeest van de Hollander spreekt daar aan. Het taal en cultuur fenomeen tussen de Nederlanders en de Belgen is enorm. Maar daar liggen dus ook de kansen. Zakendoen in het VK is weer anders omdat na de Brexit het VK ook buiten de eurozone is komen te vallen.
Taal, cultuur en wetgeving zijn dus obstakels om te overwinnen. Maar daar is altijd een mouw aan te passen. We blijven tenslotte Hollanders.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Via het contactformulier kunt u gratis contact opnemen met de auteur van de publicatie. Dit contact is vrijblijvend en verplicht u tot niets. De specialist zal aangeven welke afspraken er verder gemaakt kunnen worden. Wij vragen u om het contact met de specialist anoniem te beoordelen, zodat anderen hiervan kunnen profiteren. Wij houden ons aan de AVG.
Fleximaal: Innovatie, Groei en Zekerheid. Investeren in een snelgroeiende scale-up. Seed capital.
Een business plan maken, dat is veel werk. Maar het loont ook als je het goed doet! Hou jij al rekening met een exitstrategie?
SEO voor bestaande Wordpress websites. Vertrouw niet alleen op Yoast! Kosten bewuste SEO voor MKB.
Een website voor starters slechts € 199 per maand. 10 tips voor website voor starters. Inclusief zichtbaarheid op ons platform en vindbaarheid in zoekmachines.
Een landingspagina maken om de vindbaarheid van je eigen website te versterken? Je leest hier hoe dat zit.
Visitors
24.721 p/m
Pages served
6.437.653
Retention
18.2 min
Interactions
63.422
Updated 09-01-2025
Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.
Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.
Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.
Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.
Marketing automatisering voor MKB.
Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.
"On the go" leren door modulair maatwerk.
Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.
Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.