TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Afvalstromen boeken, van verlies naar winst

Een veel vergeten aspect bij producerende bedrijven is het omgaan met afvalstromen. Niet alleen de kosten van het verwerken van het afval spelen mee, maar ook de derving.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Afval. Ieder bedrijf heeft er mee te maken. Of je nu in een bedrijvencentrum gevestigd bent, een kantoor aan huis runt, of een horeca zaak in de binnenstad hebt. Voor het ene bedrijf is afval meer een les dan voor het andere. Maar het voorbeeld is universeel toepasbaar.

Afval is meer dan alleen milieu. Het gaat er ook om welke boekhoudkundige post het voor je bedrijf is. Neem "Adnan". Adnan is ondernemer en heeft een shoarma zaak. De Belastingdienst was bij Adnan over de vloer geweest en hij zat met de handen in het haar. Waarom? De belastingdienst gaf aan dat zij met rekenmodellen werken, en dat zij ermee rekenden dat Adnan 20 pizza's uit 1 zak bloem haalde. Maar Adnan is een zakenman, hij gaf aan dat hij "de pizza's een beetje groter maakt" want dat vinden zijn klanten belangrijk.

Feit is dat Adnan maar net rond komt uit de zaak. Hij komt om voor hem geldige redenen niet uit met het rekenmodel dat de Belastingdienst hem oplegt. Op de vraag wat Adnan dan doet met zijn afvalstromen staat hij met de mond vol tanden.

Ik vraag hem wat hij doet met pizza's die aanbranden, of die gevallen zijn, of die verkeerde ingredienten hebben.

"Als het gevallen is dan gooi ik die weg, als het een beetje zwart is dan snijden we dat eraf en dan eten die jongens het op."

Ten ondersteuning stel ik Adnan nog een vraag. Hoe boek je dat dan?

Adnan kijkt me eerst even indringend aan, en dan komt er een glimlach op zijn gezicht. Dat was voor Adnan een openbaring. Hij gooide die verkeerde producten weg, en verwerkte dat verder nergens in zijn boeken.

Maar derving is wel zeker een balanspost. En pizza's zijn nu eenmaal artisane producten die onderhevig zijn aan een gedegen proces. Niemand wilt een bleke pizza, en niemand wil een zwarte/verbrande pizza. Maar het komt in de praktijk wel voor dat er iets mis gaat.

En pizza's waarvan de persoon hem terugstuurt omdat er iets mis is komt ook voor. Dat is op het totaal van die zak bloem natuurlijk niet de helft. Maar denk aan de ingredienten, de toppings, de energie en de mankracht. Dit zijn allemaal posten die we in de boekhouding vast kunnen leggen ten laste van die zak bloem en dat blik ingredienten. Sorry, ik beledig de artisane pizzabakker met mijn "blik" ingredienten. Die vergelijking gaat net zo goed op voor verse producten. En zelfs met de verse producten: een paprika kan ook bij levering al een plekje hebben. Ingredienten ondergaan een kwaliteit controle bij het klaarmaken van de voorbereidende werkzaamheden. En ook als het al gesneden is, wanneer de toppings op de pizza gaan kan er nog van alles mis gaan.

Verwerk dus het afvalproduct ook in de boeken. En dat gaat niet alleen om pizza's. Ook als je metaal producten verwerkt en je knipt fout, als er op kunsttof per ongeluk een kras op het materiaal zit. Het verdient aanbeveling om een systeem te hebben voor het verwerken van afvalstromen.

Zo voorkom je dat je niet uit komt met het rekenmodel van de Belastingdienst. Daarnaast is het goed om bij een controle van de boeken een verdedigbaar verhaal te hebben. Een regsitratie systeem kan je daarmee helpen.

Heb je vragen over dit artikel? Wil je zelf ook een systeem dat goed omgaat met het boeken van je afvalstromen? Neem dan contact op.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
MKB Mastermind - succesvol ondernemen
uitgelicht
MKB Mastermind

Bewezen groei programma's voor ZZP- en MKB ondernemers.

MKB Mastermind

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

26 Aug 25

Fleximaal: Innovatie, Groei en Zekerheid

17 Oct 24

Een business plan maken, dat is veel werk. Maar het loont ook als je het goed doet!

5 Jun 24

SEO voor bestaande Wordpress websites

30 May 24

Een website voor starters slechts € 199 per maand. 10 tips voor website voor starters

6 Dec 23

Een landingspagina maken

Meer
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.