Een publicatie van: Robin Louwerse
Allereerst wil ik benadrukken dat ik "lenen" voor een startend bedrijf veelal geen goed startpunt vind. Leningen moeten worden terugbetaald, en naast dat je er jaren over doet om alles af te lossen is een lening eerder een anker dan een aanwinst.
Op de "subsidies" in de vorm van "kredieten" al dan niet met overheidsborgstelling zal ik in deze publicatie dan ook niet ingaan.
Daarnaast ben ik van mening dat je niet met een "cursusje" met de beste intenties uit een uitkering wordt begeleid. Er zal echt een slagingspercentage gehaald worden en er zullen succesverhalen zijn. Maar het begeleiden uit een uitkering naar zelfstandig ondernemerschap valt onder de perverse prikkels en niet over de beste intenties om iemand een betere toekomst te geven. Daarover meer in onze andere publicaties. Deze publicatie gaat over subsidies waar je wat aan hebt.
Met het uitsluiten van leningen en borgstellingen zijn we wel door het aanbod van subsidies voor ZZP heen. Er is nog wel de startersaftrek te noemen, maar daarvoor moet je winst maken. Die winst zal er vaakvoor de starter niet zijn gedurende de looptijd van de aftrek.
De meest bekende en meest genoemde subsidie voor MKB is toch wel de WBSO. De WBSO subsidie is er als je personeel in dienst hebt. Ook hier kan je over twisten of het een subsidie is die voor starters geldig is. Maar als je in de start van je bedrijf al personeel hebt is de WBSO wel het vernoemen waard.
De WBSO subsidie staat voor Wet Bijzonder Speur en Ontwikkeling. Dat is dus een subsidie voor MKB bedrijven met personeel dat onderzoek naar innovatieve diensten en producten. Zo'n onderzoek kan daadwerkerlijk over van alles gaan, maar is meestal wel technisch van aard.
Er bestaan namelijk ook sociale innovaties. Dat zijn de innovaties op de werkprocessen. Hoe kan ik efficienter omgaan met mijn mensen en/of werkprocessen.
Subsidies worden opgesteld op basis van speerpunten of beleidspunten van de overheid. De subsidies zullen dus van tijd tot tijd wijzigen. Subsidies kunnen vanuit Europa, vanuit het rijk, vanuit de provincie of vanuit een gemeente komen.
Reken bij het uitbetalen van subsidies vooral niet op snelheid. Meestal is het eerst investeren en dan pas de vergoeding krijgen. Waarbij het minimaal "weken" en veelal "maanden" duurt voordat er ook maar een cent is uitbetaald. Subsidies zijn trage trajecten.
Naast de innovatie subsidies zijn er ook participaties. Wanneer je een vernieuwend product of dienst hebt kan het zijn dat een marktpartij extern geld wilt investeren waarmee je op pad kunt. Dat is vaak fijner voor de ondernemer omdat er geen geld geleend wordt. Uiteraard wil de investeerder zijn investering op den duur er weer uithalen, met rente, maar het vormt niet zo'n groot anker als de lening omdat de investeerder met het netwerk een bijdrage kan leveren in expertise of afzetgebied.
Tot slot kan het zijn dat een leverancier van producten en/of diensten een deel van de levering om niet levert, en zo een aandeel in je bedrijf verwerft. Dat kan bijvoorbeeld door het leveren van software maar ook door het leveren van "financiele diensten" of "management". Zo helpt de leverancier je bedrijf groter te maken en dat kan er alleen maar zijn als de vertrekker vertrouwen heeft in de ondernemer of de dienst / product.
Wil je meer weten over deze vormen? Laat gerust je businesscase achter en wij denken mee.
Heb je een succesverhaal te melden over een subsidie? Laat het me weten!
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Robin Louwerse
+31762050972
jos@fleximaal.nl
Graaf Engelbertlaan 75
4837 DS Breda
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.
Visitors
14.935
Pages served
2.142.452
Retention
10.5 min
Interactions
15.810
Updated 30-05-2024
Fleximaal: Innovatie, Groei en Zekerheid
Een business plan maken, dat is veel werk. Maar het loont ook als je het goed doet!
SEO voor bestaande Wordpress websites
Een website voor starters slechts € 199 per maand. 10 tips voor website voor starters
Een landingspagina maken
Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.
Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.
Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.
Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.
Marketing automatisering voor MKB.
Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.
"On the go" leren door modulair maatwerk.
Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.
Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.