Een publicatie van: Robin Louwerse
Maatschappelijk verantwoord ondernemen in een wegwerpmaatschappij is moeilijk. Stel je laptop heeft na 2 jaar problemen. Wat doe je? Repareren / updaten of nieuwe kopen?
Economisch gaat een laptop 2 jaar mee. De Belastingdienst geeft aan dat we 3 jaar afschrijven op ICT. Reparatie van een laptop of desktop computer loopt al snel in de papieren. Een ICTer kost 85 euro per uur en is al snel een paar uur bezig.
Toch speelt er meer. In een laptop worden kostbare aardmineralen, en dure metalen gebruikt. Een deel daarvan is herbruikbaar, een deel niet. De processorkracht van het systeem moet volgens de wet van Moore elke 2 jaar verdubbelen (geen wetenschap, en moet binnen de context worden gezien).
Een computer systeem zal wanneer deze in het eerste jaar problemen gaat geven 90% van de tijd een software probleem hebben.
Opmerking: Dat is wel voor de mainstraim merken en niet de systemen van Lidl of dergelijken.
Na het eerste jaar is wanneer er problemen optreden een softwarematige update / refurbish waarschijnlijk de oplossing. Een enkele keer kan er geheugen worden uitgebreid of een harde schijf worden vervangen. Meer kan je eigenlijk niet meer doen in een moderne computer. Als er IO problemen zijn dan moet bijna altijd meteen het moederbord worden vervangen. Komen deze problemen na 2 jaar voor, dan is het nieuw kopen economisch vaak beter. We leven niet meer in een tijdperk waar we 7 jaar met een computer doen (ook al is dat helemaal niet uitgesloten).
Maatschappelijk verantwoord is deze strategie niet. Breng in ieder geval je oude systeem naar een recycle bedrijf, of als het gaat naar een refurbish bedrijf. Vaak kan er nog wel een tweede leven worden ingeblazen of kunnen onderdelen worden hergebruikt om andere systemen een tweede leven te geven. Het defecte moederbord wordt dan wel gerecycled maar het geheugen en de processor worden gecombineerd om een systeem met werkend moederbord en defect geheugen op te knappen. Vervolgens gaan deze systemen nog voor best veel geld naar landen waar ICT nog in de kinderschoenen staat.
Wil jij weten of je systeem nog te redden is? Neem vrijblijvend contact op. Wij kunnen in een paar stappen kijken of er nog data te redden is, of dat een systeem nog te repareren is.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Robin Louwerse
+31762050972
jos@fleximaal.nl
Graaf Engelbertlaan 75
4837 DS Breda
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.
Visitors
14.935
Pages served
2.142.452
Retention
10.5 min
Interactions
15.810
Updated 30-05-2024
Fleximaal: Innovatie, Groei en Zekerheid
Een business plan maken, dat is veel werk. Maar het loont ook als je het goed doet!
SEO voor bestaande Wordpress websites
Een website voor starters slechts € 199 per maand. 10 tips voor website voor starters
Een landingspagina maken
Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.
Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.
Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.
Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.
Marketing automatisering voor MKB.
Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.
"On the go" leren door modulair maatwerk.
Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.
Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.