TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Directeur hoera, en dan?

Het oprichten van een eigen BV is natuurlijk geweldig. Je gaat een nieuw avontuur aan en je gaat het ondernemerschap ontdekken. Gefeliciteerd met je nieuwe bedrijf.

Een publicatie van: Robin Louwerse

De directeur grootaandeelhouder (DGA) is zowel directeur als aandeelhouder van het bedrijf. De directeur bepaalt het beleid en zorgt dat het bedrijf de juiste koers zet.

De directeur kan zijn "beloning" op een aantal manieren uit de zaak halen.

Salaris

Het salaris van de directeur grootaandeelhouder is aan regels gebonden. Zo moet de directeur meer salaris genieten dan de best verdienende werknemer. De wetgever heeft het DGA loon opgesteld. Dat is het minimale loon dat een directeur grootaandeelhouder zou moeten verdienen. In 2023 is het DGA loon euro 51.000

Een DGA moet dus minimaal 51.000 euro salaris genieten. Dat is leuk voor een goedlopende BV. Dat is natuurlijk minder voor de startende BV. Dat geld zit er nooit in. Daar zijn ook weer regels voor. De DGA mag afwijken als dat op een correcte manier kan worden ondebouwd. Maar als je dat wilt en je hebt personeel, je moet nog altijd meer verdienen dan die best verdienende werknemer.

Management fee

Is de structuur van de BV zo dat er een beheer BV of holding mee verbonden is. Dan kan er een management fee worden uitgekeerd. Je moet dan een management overeenkomst opstellen tussen de werk BV en de holding. Daarin leg je de management fee vast en de wijze van betalen. Je betaalt dan inkomstenbelasting over hetgeen je uit de holding onttrekt. Het salaris mag dan lager zijn dan de management fee. Ook hier geld weer dat je het gebruikelijk loon (als de inkomsten dat toestaan minimaal 51.000 euro) moet verdienen en dat je meer moet verdienen dan de best verdienende werknemer. Maar je hebt in de holding meestal geen ander personeel. Je kunt het loon bepalen door de omzet minus de kosten te nemen. Je mag daar een winstcorrectie op toepassen en je mag een marge van 25% aanhouden. Per saldo is dan het loon 75% van de management fee. Daarover moet je belasting betalen via de inkomstenbelasting.

Fiscaal heeft het dus wat voordelen om vanuit een holding betaald te worden.

Structuur

Er is natuurlijk nog een vorm denkbaar. Je kunt een BV besturen vanuit een andere rechtsvorm. Daarmee kan de vergoeding vanuit de andere rechtsvorm worden gefactureerd. De management fee kan dan via deze tussen rechtsvorm aan de bestuurder worden uitgekeerd. Daarover zal ook via IB worden afgerekend. Het komt namelijk redelijk vaak voor dat meerdere BV's in samenwerking het bestuur vormen van de BV die de markt benaderd. De BV's spreken onderling af hoe het stemrecht wordt verdeeld, en dus hoe de directie tot een beleid komt. Met die verdeling van aandelen met stemrecht en de aandelen zonder stemrecht wordt het bestuur van de BV gevormd.

Heb je vragen naar aanleiding van deze publicatie, neem gerust contact op.

 


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
MKB Mastermind - succesvol ondernemen
uitgelicht
MKB Mastermind

Bewezen groei programma's voor ZZP- en MKB ondernemers.

MKB Mastermind

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

26 Aug 25

Fleximaal: Innovatie, Groei en Zekerheid

17 Oct 24

Een business plan maken, dat is veel werk. Maar het loont ook als je het goed doet!

5 Jun 24

SEO voor bestaande Wordpress websites

30 May 24

Een website voor starters slechts € 199 per maand. 10 tips voor website voor starters

6 Dec 23

Een landingspagina maken

Meer
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.