TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

De keuze voor een samenwerking in een VOF, maatschap of coƶperatie

Breng de risico's goed in kaart

Een publicatie van: Robin Louwerse

De vereniging onder firma (VOF), de maatschap of de cooperatie zijn rechtsvormen die zich kenmerken door een hoofdelijke aansprakelijkheid. Er bestaat ook een cooperatieve vennotschap met uitgesloten aansprakelijkheid. Dan is het een cooperatie UA en dat dien je dan in de naam te vermelden.

VOF

De VOF is in principe "hoofdelijk" maar je mag een VOF ook oprichten met een aantal BV's. Maak dan niet de fout om als enige eenmanszaak tussen de BV's te participeren. De VOF is hoofdelijk en als er iets misgaat zal dat bij de eenvoudigste participant verhaald worden. Dus als er schulden zijn in de VOF met 1 eenmanszaak en 2 BV's als aandeelhouders gaat de eenmanszaak nat. Een notaris dient je op deze aansprakelijkheid te wijzen als je de VOF opricht.

Een VOF is vaak een samenwerkingsvorm tussen twee bedrijven die onder gezamenlijke noemer meerwaarde hebben. Denk aan een schilder en een stukadoor. Na het stucen zal er gespoten of geschilderd worden, dus de samenwerking is logisch. Hetzelfde geldt voor de elektricien en de stukadoor en de schilder. Het oprichten van een VOF om samen de markt op te gaan zorgt voor minder kosten in het reclame maken.

Alleen moet je jezelf afvragen: wat als er iets fout gaat? Wat als de elektra goed is gegaan, het stucen goed is gegaan, maar de schilder niet komt opdagen? Of de schilder schildert per ongeluk de verkeerde kleur? Er zijn tal van kleine fouten die tot een grote claim kunnen leiden. De aansprakelijkheid die voortvloeit uit het werk zal misschien wel worden afgevangen door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Maar soms is de aansprakelijkheid van dien aard dat het niet op te lossen is. Het zou dan in prive komen als de VOF is opgericht vanuit eenmanszaken.

Veel beter kunnen de vennoten dan in BV vorm deelnemen. En ja, de winsten uit de samenwerking kunnen dat wellicht fiscaal niet uitkomen, maar de aansprakelijkheid wint.

Maatschap

Een maatschap zien we vaak bij huisartsen of zorg professionals. Maar de maatschap kan ook gebruikt worden in het vermogensbeheer en successieplanning. De maatschap is een bijzondere samenwerkingsvorm. We zien de maatschap ook bij de "onderlinge waarborg maatschappij" terug. Iedere "maat" in de maatschap is voor een evenredig deel aansprakelijk voor alle schulden van de maatschap. Maar iedere maat is hoofdelijk aansprakelijk voor belastingschulden.

Cooperatie 

De cooperatie of cooperatieve vereniging komen we minder vaak tegen. Je kiest voor een cooperatie als je winst maakt en de winst wilt verdelen onder de leden. De cooperatie is in feite een vereniging die is opgericht als cooperatie. Een cooperatie wordt vaak gebruikt om gezamenlijk in te kopen. Net als de vereniging heeft de cooperatie leden. Afwijkend op de verenigning mag een cooperatie wel winstoogmerk hebben. De cooperatie is een rechtvorm die bestaat zolang de cooperatie actief is, maar als deze wordt opgeheven zijn de leden gezamenlijk hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden.

De cooperatieve vereniging kan verschillende aansprakelijkheidsvormen hebben. We kennen de UA (uitgesloten aansprakelijkheid) de BA (beperkt aansprakelijk) en de WA (wettelijk aansprakelijk).


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
MKB Mastermind - succesvol ondernemen
uitgelicht
MKB Mastermind

Bewezen groei programma's voor ZZP- en MKB ondernemers.

MKB Mastermind

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

26 Aug 25

Fleximaal: Innovatie, Groei en Zekerheid

17 Oct 24

Een business plan maken, dat is veel werk. Maar het loont ook als je het goed doet!

5 Jun 24

SEO voor bestaande Wordpress websites

30 May 24

Een website voor starters slechts € 199 per maand. 10 tips voor website voor starters

6 Dec 23

Een landingspagina maken

Meer
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.