TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Virtuele bedrijven vooral net over de grens in trek

Publicatie

10 Feb 23

Gewijzigd

10 Feb 23

Categorie

bedrijf

Specialist

Robin Louwerse

Het internationaal zakendoen vraagt soms een vestiging in het buitenland. Een postbusfirma hoeft niet altijd in een belastingparadijs te liggen.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Nederland is een klein land met een hele grote grens. Nederlands ligt ingeklemd tussen Belgie en Duitsland, en met een stukje water er tussen het Verenigd Koninkrijk. Bovendien hebben Nederlanders van nature een handelsgeest. Niet gek dus dat kleine bedrijven ook een vestiging proberen te openen net over de grens.

Dat heeft natuurlijk een aantal juridische complicaties in zich. Immers, wanneer je zakendoet met bijvoorbeeld Belgie, dan wordt de belasting geint door een andere koning. Daarmee bedoel ik dat bijvoorbeeld BTW afdracht aan het land is waar je zakendoet. Deze BTW mag je onder de juiste vermelding op 0 stellen, waarbij je via een aangifte blad bij de Nederlandse belastingdienst aangeeft dat er BTW is verlegd.

Dat aangifteblad is de opgaaf intracommunautaire levering. Voor bedrijven die net beginnen met leveringen over de grens is dat een lastig verhaal. Namelijk, wanneer je eenmaal de aangifte intracommunautair hebt ingevuld wordt je er vanzelf steeds maar aan herinnerd dat je die opgaaf nog moet doen bij volgende kwartalen.

Je moet er dus nogal zeker van zijn dat je echt goede handel hebt net over de grens, omdat het papierwerk niet mals is. Verder zijn er verschillende regels voor bijvoorbeeld aansprakelijkheid. Wanneer je, en weer als voorbeeld in Belgie, een nieuwe BV of NV opricht, dan moet dat op het thuisadres van de ondernemer. Bovendien heb je de eerste 2 jaar hoofdelijke aansprakelijkheid, dus ondanks dat je een BV (BVBA) hebt toch hoofdelijk aansprakelijk.

Het avondtuur net over de grens is dus niet perse makkelijk. Maar dat geeft niet aan dat je het niet moet doen. Er is namelijk wel een enorme vraag. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar ICT mensen vanuit Belgie richting Nederland. Vanwege, laat maar zeggen de pragmatische aanpak. En daarmee benoemen we meteen een ander aspect van zakendoen net over de grens. Er is namelijk bedoeld of onbedoeld een cultuurverschil tussen ons en onze buurlanden.

En daar bedoel ik niets negatiefs mee. Duitsers zijn veel punctueler dan de Nederlanders. De handelsgeest van de Hollander spreekt daar aan. Het taal en cultuur fenomeen tussen de Nederlanders en de Belgen is enorm. Maar daar liggen dus ook de kansen. Zakendoen in het VK is weer anders omdat na de Brexit het VK ook buiten de eurozone is komen te vallen.

Taal, cultuur en wetgeving zijn dus obstakels om te overwinnen. Maar daar is altijd een mouw aan te passen. We blijven tenslotte Hollanders.

 


Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.