TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Virtuele bedrijven vooral net over de grens in trek

Het internationaal zakendoen vraagt soms een vestiging in het buitenland. Een postbusfirma hoeft niet altijd in een belastingparadijs te liggen.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Nederland is een klein land met een hele grote grens. Nederlands ligt ingeklemd tussen Belgie en Duitsland, en met een stukje water er tussen het Verenigd Koninkrijk. Bovendien hebben Nederlanders van nature een handelsgeest. Niet gek dus dat kleine bedrijven ook een vestiging proberen te openen net over de grens.

Dat heeft natuurlijk een aantal juridische complicaties in zich. Immers, wanneer je zakendoet met bijvoorbeeld Belgie, dan wordt de belasting geint door een andere koning. Daarmee bedoel ik dat bijvoorbeeld BTW afdracht aan het land is waar je zakendoet. Deze BTW mag je onder de juiste vermelding op 0 stellen, waarbij je via een aangifte blad bij de Nederlandse belastingdienst aangeeft dat er BTW is verlegd.

Dat aangifteblad is de opgaaf intracommunautaire levering. Voor bedrijven die net beginnen met leveringen over de grens is dat een lastig verhaal. Namelijk, wanneer je eenmaal de aangifte intracommunautair hebt ingevuld wordt je er vanzelf steeds maar aan herinnerd dat je die opgaaf nog moet doen bij volgende kwartalen.

Je moet er dus nogal zeker van zijn dat je echt goede handel hebt net over de grens, omdat het papierwerk niet mals is. Verder zijn er verschillende regels voor bijvoorbeeld aansprakelijkheid. Wanneer je, en weer als voorbeeld in Belgie, een nieuwe BV of NV opricht, dan moet dat op het thuisadres van de ondernemer. Bovendien heb je de eerste 2 jaar hoofdelijke aansprakelijkheid, dus ondanks dat je een BV (BVBA) hebt toch hoofdelijk aansprakelijk.

Het avondtuur net over de grens is dus niet perse makkelijk. Maar dat geeft niet aan dat je het niet moet doen. Er is namelijk wel een enorme vraag. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar ICT mensen vanuit Belgie richting Nederland. Vanwege, laat maar zeggen de pragmatische aanpak. En daarmee benoemen we meteen een ander aspect van zakendoen net over de grens. Er is namelijk bedoeld of onbedoeld een cultuurverschil tussen ons en onze buurlanden.

En daar bedoel ik niets negatiefs mee. Duitsers zijn veel punctueler dan de Nederlanders. De handelsgeest van de Hollander spreekt daar aan. Het taal en cultuur fenomeen tussen de Nederlanders en de Belgen is enorm. Maar daar liggen dus ook de kansen. Zakendoen in het VK is weer anders omdat na de Brexit het VK ook buiten de eurozone is komen te vallen.

Taal, cultuur en wetgeving zijn dus obstakels om te overwinnen. Maar daar is altijd een mouw aan te passen. We blijven tenslotte Hollanders.

 


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

5 Jun 24

SEO voor bestaande Wordpress websites

30 May 24

Een website voor starters slechts € 199 per maand. 10 tips voor website voor starters

6 Dec 23

Een landingspagina maken

1 Dec 23

Ben jij al zichtbaar met je bedrijf of kan je zichtbaarheid verbeteren

29 Nov 23

Beter online via Fleximaal Community platform

Meer
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.