TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Internationaal zaken doen via een webshop een behoorlijke uitdaging

Publicatie

10 Feb 23

Gewijzigd

10 Feb 23

Categorie

bedrijf

Specialist

Robin Louwerse

Belastingwetgeving soms niet te achterhalen

Een publicatie van: Robin Louwerse

Het lijkt zo makkelijk. We maken een webshop en we gaan internationaal en wellicht zelfs weredlwijd handelen. Maar dat is best lastig. Immers, wanneer we zakendoen tussen bijvoorbeeld Nederland en Belgie, dan kunnen we relatief makkelijk achterhalen wat de wetgeving is, omdat veel teksten ook in het Vlaams beschikbaar zijn. Met andere woorden, taal en cultuur is wel op te lossen. Bovendien kan je er nog eens naar toe als er een probleem is op te lossen.

Maar dat veranderd heel snel met een mondiale aanpak. Immers, we kunnen met het handelen met kleine producten en diensten in een transactie tussen Nederland en Belgie nog de intracommunautaire wetgeving hanteren. Maar wat als er afnemers in Azie zitten. Bijvoorbeeld, hoe handel je met India? En meer nog, hoe handel je met afrika? Wetgeving is daar echt heel anders, en even er naar toe rijden is een stuk lastiger. Ik doel daarmee niet op de handel in landbouwmachines, maar de transacties uit een webshop of een verkoop via de website.

In de praktijk kom ik het vaak tegen dat iemand een goed idee heeft, en een ICT systeem laat opzetten voor mondiale handel. Om er vervolgens achter te komen dat ze niet hebben nagedacht over de belastingwetgeving in de mondiale landen.

Het is dus een goed idee om je van te voren goed te laten inlichten, en bijvoorbeeld advies te vragen aan de belastingdienst. Want je accountant zal of heel veel en duur onderzoek moeten doen, of zelf ook met de mond vol tanden staan.

 


Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.