TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Intracommunautaire levering

Publicatie

13 Feb 23

Gewijzigd

13 Feb 23

Categorie

bedrijf

Specialist

Robin Louwerse

Doe je zaken net over de grens? Dan kan je mogelijk leveren tegen 0% BTW. Dat heet levering met BTW verlegd.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Wanneer je een factuur stuurt voor diensten vanuit je bedrijf in Nederland aan een bedrijf in Nederland dan is dat doorgaans belast met 21% BTW (2023). Wanneer je een factuur stuurt voor diensten van een bedrijf gevestigd in Nederland aan een bedrijf gevestigd in Belgie dan mag je 0% BTW rekenen. Je moet dan op de factuur wel "BTW verlegd" zetten.

Hoe zit dat dan? Omdat je in de Nederlandse KVK staat ingeschreven sta je belastingen af aan de staat der Nederlanden. Dan staat er op de invordering van de BTW ook "In naam van de Koning" op de brieven. Met andere woorden, je BTW wordt ingevorderd uit naam van de Nederlandse Koning.

In Belgie hebben we een andere koning, dus een andere entiteit die de BTW vordert. Omdat je in de EU zone zit, is de BTW voor levering diensten "gelijk", en wel 21%. Dat gaat niet overal op, Belgie heeft een ander BTW stelsel en heeft ook andere tarieven. Maar voor levering van diensten komt het voor beide koningen op 21%. De landen wisselen onderling geen geinde BTW uit. Dat moet je dus zelf regelen, en dat kan dus door 0% BTW te rekenen en "BTW verlegd" op de factuur te zetten. 

Dan ben je echter nog niet klaar. Bij de aangifte BTW is er een speciaal formulier "opgaaf intracommunautaire levering" dan daar moet je dan wel aangifte doen van de levering en de bedragen opgeven. Als je dat eenmaal hebt gedaan gaat de Belastingdienst er vervolgens wel vanuit dat je regelmatig opgaaf intracommunautair moet doen, en zal je daar dan ook aan herinneren.

 


Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.