TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Personeel een noodzaak en een last

De uitspraak "ik wens je veel personeel" is een sneer van mensen die ervaring hebben met personeel in de eigen onderneming en duid op de lasten die meekomen met personeel.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Diep respect voor de ondernemer die hier zonder kleerscheuren doorheen komt. Personeel hebben is fijn zolang het goed gaat, en zodra er problemen zijn wil je terug naar die periode zonder personeel. Maar we gaan niet in op wat je allemaal kunt meemaken met personeel, maar enkele aspecten die komen kijken bij personeel.

De eerste is de moeilijkste. Jij moet als ondernemers zelf twee keer zo hard werken, om de eerste aan te kunnen nemen. De tweede die je aanneemt verdien je met jezelf en de eerste. Zo wordt het aannemen van personeel relatief makkelijker tot een man (persoon) of 4 tot 5 daarna heb je een personeelsbegeleider nodig. Dit kan een meewerkend persoon zijn, maar iemand die de dagelijkse beslommeringen rondom het personeel regelt.

Contracten

Contracten laat je opstellen door een juridisch onderlegd persoon met ervaring op het gebied van personeelszaken. Zelf lopen prutsen met voorbeeld contracten die je online hebt gevonden kosten je veel geld als het mis gaat. Regel deze basis dus goed!

Ziek verzuim verlof absentie vakantie

Het kan zijn dat je personeel er even niet is. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar registreer dit goed. Dit werkt twee kanten op goed als het gewoon strak is geregeld. Daarmee voorkom je dat mensen een loopje met je nemen.

Zwangerschap

Zwangerschap is in Nederland gewoon goed geregeld. Het personeel wordt doorbetaald. Alleen jijzelf zit even zonder personeel. Je moet de risico's van het ontbreken van mensen in verband met zwangerschap goed in kaart brengen om niet voor verrassingen te komen te staan.

Denk niet dat je alleen met de vrouwen rekening moet houden. Denk aan, sorry voor dit kotswoord, "pappadag". Mensen hebben tijd nodig om de prive zaken in goede banen te leiden. Jij als werkgever zult dit moeten opvangen en oplossen.

Personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben vaak speciale voorwaarden vanuit het UWV die het makkelijker maken mensen aan te nemen omdat er een vangnet is. De werkgever mag het personeelslid "teruggeven" zonder dat daar allemaal sociale boetes tegenover staan.

Tussentijds evalueren

Je moet. Tussentijds. Evalueren. Het aanleggen van een personeels dossier waar de evaluaties en de afspraken in vastgelegd worden is een onmisbaar instrument. Mensen geven het niet aan als ze ergens een beetje last van hebben, mensen geven het niet aan als ze het ergens een beetje mee oneens zijn. En dan opeens is het er, en dan is het te laat. 1 rotte appel kan je onderneming volledig onderuit trekken, en personeel rot van binnenuit. Je ziet of merkt er niets aan tot het telaat is. En dan is er niets meer te herstellen. De Nederlandse overheid heeft wetten die de werknemer veelal in het gelijk stellen. Jij trekt altijd aan het kortste eind. Het enige wat je kunt doen is een goed dossier aanleggen. Ook van de momenten waarin is aangegeven dat er "niets aan de hand is". Je legt het vast en je laat je persooneel ervoor tekenen.

Doelen stellen

Om goed met je personeel om te gaan moet je doelen stellen en daar naar toe werken. Tussentijds moet je evalueren. Doelen kunnen ook zijn het aangaan van trainingen, begeleiding en evaluatie. Leg hierbij datums en deadlines vast. Laat weten wat jij als werknemer van je personeel verwacht, maak dat SMART en zorg voor definities met datums waar je naar toe kunt werken. Hou je er ook aan en, evalueer, leg vast in het dossier.

Vergeet daarbij ook de stagiaires niet. Ook een stagiaire is een personeelslid. Zorg voor voldoende doelen en voldoende milestones en evaluatiemomenten.

Wil je meer weten over wat er op je afkomt als je personeel gaat aannemen? Laat het even weten.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

26 Jun 24

Buitenkans: Investeren via STAK en dividend

5 Jun 24

SEO voor bestaande Wordpress websites

30 May 24

Een website voor starters slechts € 199 per maand. 10 tips voor website voor starters

6 Dec 23

Een landingspagina maken

1 Dec 23

Ben jij al zichtbaar met je bedrijf of kan je zichtbaarheid verbeteren

Meer
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.