TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Personeel een noodzaak en een last

Publicatie

13 Feb 23

Gewijzigd

13 Feb 23

Categorie

bedrijf

Specialist

Robin Louwerse

De uitspraak "ik wens je veel personeel" is een sneer van mensen die ervaring hebben met personeel in de eigen onderneming en duid op de lasten die meekomen met personeel.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Diep respect voor de ondernemer die hier zonder kleerscheuren doorheen komt. Personeel hebben is fijn zolang het goed gaat, en zodra er problemen zijn wil je terug naar die periode zonder personeel. Maar we gaan niet in op wat je allemaal kunt meemaken met personeel, maar enkele aspecten die komen kijken bij personeel.

De eerste is de moeilijkste. Jij moet als ondernemers zelf twee keer zo hard werken, om de eerste aan te kunnen nemen. De tweede die je aanneemt verdien je met jezelf en de eerste. Zo wordt het aannemen van personeel relatief makkelijker tot een man (persoon) of 4 tot 5 daarna heb je een personeelsbegeleider nodig. Dit kan een meewerkend persoon zijn, maar iemand die de dagelijkse beslommeringen rondom het personeel regelt.

Contracten

Contracten laat je opstellen door een juridisch onderlegd persoon met ervaring op het gebied van personeelszaken. Zelf lopen prutsen met voorbeeld contracten die je online hebt gevonden kosten je veel geld als het mis gaat. Regel deze basis dus goed!

Ziek verzuim verlof absentie vakantie

Het kan zijn dat je personeel er even niet is. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar registreer dit goed. Dit werkt twee kanten op goed als het gewoon strak is geregeld. Daarmee voorkom je dat mensen een loopje met je nemen.

Zwangerschap

Zwangerschap is in Nederland gewoon goed geregeld. Het personeel wordt doorbetaald. Alleen jijzelf zit even zonder personeel. Je moet de risico's van het ontbreken van mensen in verband met zwangerschap goed in kaart brengen om niet voor verrassingen te komen te staan.

Denk niet dat je alleen met de vrouwen rekening moet houden. Denk aan, sorry voor dit kotswoord, "pappadag". Mensen hebben tijd nodig om de prive zaken in goede banen te leiden. Jij als werkgever zult dit moeten opvangen en oplossen.

Personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben vaak speciale voorwaarden vanuit het UWV die het makkelijker maken mensen aan te nemen omdat er een vangnet is. De werkgever mag het personeelslid "teruggeven" zonder dat daar allemaal sociale boetes tegenover staan.

Tussentijds evalueren

Je moet. Tussentijds. Evalueren. Het aanleggen van een personeels dossier waar de evaluaties en de afspraken in vastgelegd worden is een onmisbaar instrument. Mensen geven het niet aan als ze ergens een beetje last van hebben, mensen geven het niet aan als ze het ergens een beetje mee oneens zijn. En dan opeens is het er, en dan is het te laat. 1 rotte appel kan je onderneming volledig onderuit trekken, en personeel rot van binnenuit. Je ziet of merkt er niets aan tot het telaat is. En dan is er niets meer te herstellen. De Nederlandse overheid heeft wetten die de werknemer veelal in het gelijk stellen. Jij trekt altijd aan het kortste eind. Het enige wat je kunt doen is een goed dossier aanleggen. Ook van de momenten waarin is aangegeven dat er "niets aan de hand is". Je legt het vast en je laat je persooneel ervoor tekenen.

Doelen stellen

Om goed met je personeel om te gaan moet je doelen stellen en daar naar toe werken. Tussentijds moet je evalueren. Doelen kunnen ook zijn het aangaan van trainingen, begeleiding en evaluatie. Leg hierbij datums en deadlines vast. Laat weten wat jij als werknemer van je personeel verwacht, maak dat SMART en zorg voor definities met datums waar je naar toe kunt werken. Hou je er ook aan en, evalueer, leg vast in het dossier.

Vergeet daarbij ook de stagiaires niet. Ook een stagiaire is een personeelslid. Zorg voor voldoende doelen en voldoende milestones en evaluatiemomenten.

Wil je meer weten over wat er op je afkomt als je personeel gaat aannemen? Laat het even weten.


Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.