TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Ga niet overhaast te werk bij het oprichten van een eigen bedrijf. Kies de juiste rechtsvorm.

Publicatie

14 Feb 23

Gewijzigd

14 Feb 23

Categorie

bedrijf

Specialist

Robin Louwerse

Het kiezen van een eenmanszaak of BV als rechtsvorm, hoe doe je dat?

Een publicatie van: Robin Louwerse

Wanneer je start met een eigen bedrijf dan sta je voor een keuze. Richt ik een eenmanszaak op, of start ik meteen met een BV. Hier lichten we een aantal aspecten uit die je kan helpen die keuze te maken.

Er zijn verschillende zienswijzen. En vaak hangen die ook nog eens samen met de branche. Een eenmanszaak is de meest simpele vorm om op te richten, en ook de meest simpele vorm om mee te stoppen. Dus als je het allemaal nog niet zeker weet lijkt dit een eenvoudige keuze. Maar is dat wel zo. Als je op de belastingdienst kijkt onder "ben ik ondernemer voor de BTW" en "ben ik ondernemer voor inkomstenbelasting (IB)" dan staan daar checklists. Als je op het punt staat een bedrijf te beginnen kijk dan zeker ook even naar die checklists. Kan je niet precies hetzelfde doen als je van plan was binnen de prive aangifte van de IB? Ik ken heel wat bedrijven die al jaren een eigen bedrijf hebben die als ze die checklist naar waarheid invullen op "nee" geen ondernemer zouden uitkomen. De waarheid is dus dat je best veel kunt "ondernemen" zonder daarvoor een bedrijf te hebben. De reden dat ik dat aanhaal is dat 75% van de startende bedrijven de 2 jaar niet haalt. Is dat erg? Nee, je hebt het geprobeerd. Maar ik ken er ook een hoop die de hopen en dromen hebben nagejaagd en na 2 jaar berooid zijn achtergebleven. En berooid is in ondernemers termen anders dan de berooid die je hebt nadat je biij de baas weg bent. Alle spaargeld op, geen sociaal vangnet, geen pensioen, torenhoge schulden. Dus! check eerst goed of de markt die je voor ogen hebt wel bestaat, en of je het netwerk hebt om die markt te benaderen en of je de vaardigheden hebt die ondernemen mogelijk maakt. In mijn andere publicaties heb ik het over het UWV dat mensen vanuit een uitkering motiveerd om zelfstandig ondernemer te worden. Met een cursusje van een half jaar worden die mensen van de regen in de drup geschoven onder "succesvol naar ondernemerschap begeleid". Sorry als dat je is overkomen, meld je dan alsjeblieft even via het contactformulier, wellicht dat wij je verder kunnen helpen.

Maar we wijken af. De eenmanszaak geniet in de eerste jaren wat extra aftrekposten. Het is heel eenvoudig om een bankrekening te openen en het is wat eenvoudiger om een rekening courant bij de bank te krijgen. Let wel, dat is dus omdat je hoofdelijk aansprakelijk bent met een eenmanszaak. Hoofdelijk aansprakelijk betekend dat jij in persoon aangesproken zal worden voor mogelijke schulden van je bedrijf.

Kan dat ook anders? Jazeker. Voor 351 euro richt je in Nederland een BV op. Dat is 1 euro geplaatst kapitaal, en 350 euro voor de notaris. Een BV is een rechtspersoon. Dat wil zeggen dat de BV een eigen entiteit is. De schulden van de BV zijn de schulden van de BV en niet van de eigenaar van de BV. Dat is als je alles netjes op tijd voor elkaar hebt. De rechten en plichten van de BV maken het wat moeilijker. Omdat je niet hoofdelijk aansprakelijk bent met de BV kan je wat moeilijker een bankrekening openen. Je moet eerst naar de Notaris. De notaris zal een concept akte van oprichting maken, waarmee je naar de bank kunt. Dan zal de bank een bankrekening op de BV aanmaken. Niet heel veel moeilijker, er komen geen mega moeilijke beoordelingen aan te pas. De bank zal wel kijken naar je verleden. Ben je wel eens betrokken bij / veroordeeld voor een faillissement dan krijg je bij de notaris al nul op rekest.

Het aansprakelijkheidsaspect van de eenmanszaak ten opzichte van de BV is de hoofdreden waarom ik mensen zou aanraden om toch vooral een BV te nemen. Maar ik moet er bij zeggen er komt wel een hoop op je af.

Fiscaal ligt het omslagpunt in de keuze tussen eenmanszaak en BV op boven een ton omzet per jaar. Dat hangt natuurlijk samen met je persoonlijke situatie.

Wat er voor jou situatie het beste is hangt af van je persoonlijke situatie en wat je van plan bent. Wil je daarover van gedachten wisselen, wij helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op.


Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.