TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

De keuze voor BV of NV is logisch als er kapitaal te beschermen is

Beperkte aansprakelijkheid en eenvoudige participatie

Een publicatie van: Robin Louwerse

Bij de rechtsvorm BV en NV denken we aan "beperkte aansprakelijkheid". De rechtsvorm is aansprakelijk tot het geplaatst kapitaal. Maar wanneer heb je daar wat aan?

Die aansprakelijkheid is super belangrijk bij samenwerkingsvormen. Stel, je wilt samenwerken en twee partijen hebben kennis die je in een samenwerking tot zijn recht wilt laten komen. Een van die partijen geeft een eigen woning. Wanneer het mis gaat bij je samenwerkingsvormen met hoofdelijke aansprakelijkheid is dat diegene die de executoriale titel houdt niet gaat kijken of de schulden eerlijk verdeeld worden. Nee, die kiest het laaghangend fruit. De eigen woning komt dat het meest in aanmerking voor executie verkoop. De schuld wordt dan door 1 van de vennooten afgelost door gedwongen verkoop van de woning. Dan blijft er iemand waarschijnlijk met een restschuld zitten.

Feit is, wanneer een rechtbank zich uitspreekt over een schuld, je "vogelvrij" wordt verklaard. Er zijn wetten en er zijn gedragsregels, maar in de praktijk zal je er een hoop ellende van ervaren.

Beter is het om de ellende voor te zijn, door je rechtsvorm zo te kiezen dat er wat mis "kan" gaan. Samenwerkingen zijn nu eenmaal moeilijk. Een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid is dan een eenvoudige en doeltreffende oplossing. Voordat je dat besluit maakt moet je wel nadenken over of je extern kapitaal nodig hebt en hoe je vreemd vermogen in de BV wilt betrekken. Je "kunt" lenen bij de bank. Maar dat gaat niet als je ZZP of MKB bent, en je moet het al helemaal niet willen. Je kunt vreemd vermogen aantrekken door middel van een participatie. Dat is al een veel betere optie. Die persoon of dat bedrijf die participeert heeft zelf ook een netwerk en er alle baat bij om jou bedrijf te laten slagen.

Participeren is dan wel leuk, maar hoe dan. Stel je hebt al een BV opgericht. Je wil 10.000 euro vreemd vermogen aantrekken. Je kunt iemand vinden die dat wilt investeren. Dan moet je naar de notaris om dat bedrijf als aandeelhouder in te schrijven. Dan doe je je ding. En aan het einde van de samenwerking moet je weer naar de notaris om de externe aandeelhouder uit te schrijven. Voor deze twee stappen mag je aan kosten voor die notaris 1.500 tot 3.500 euro rekenen. Oei, dat zijn erg hoge kosten om 10.000 euro aan kapitaal aan te trekken.

Een andere vorm is de naamloze vennootschap. De NV werkt niet met een besloten register van aandeelhouders, maar met een aandeelhouders register waarbij zonder tussenkomt van de notaris aandeelhouders kunnen worden toegevoegd en afgevoerd.

Vroeger bestonden er nog aandelen "aan toonder" maar dat is al enige jaren geleden afgeschaft. En er zijn nog nieuwe wijzigingen. In het kader van de WWFT (wetgeving tegen witwassen) is het UBO register ingevoerd. Daarmee is de UBO (Ultimate Benificial Owner) van de aandelen in beeld. Dat is negen van de tien keer geen probleem. Maar je moet bij het uitgeven van de aandelen rekening houden met:

  • Er moet jaarlijks een sluitende aandeelhoudersvergadering worden belegd.
  • Er moet een sluitende UBO worden ingevuld. En dat moet ieder jaar weer!

De mogelijkheden en voordelen van een NV zijn dus de laatste jaren door de wetgever nagenoeg onwerkbaar gemaakt.

Onmogelijk bestaat natuurlijk niet voor de ondernemer. Je kunt ervoor kiezen om de aandelen van de BV of NV onder te brengen in een STAK. Een STAK is een stichting aandelen administratie kantoor en die houdt de uitgifte van aandelen bij. De STAK is dan de aandeelhouder en zo kan je eenvoudig een sluitende aandeelhoudersvergadering beleggen. Nadeel: het kost natuurlijk serieus veel geld aan de Notaris om alle aandelen in de STAK te activeren.

Balans dingen

Om maar eens met een lekkere accountancy term te beginnen. Balans dingen. Het voordeel van de BV en NV is de mogelijkheid om met kapitaal om te gaan. Dit geldt natuurlijk voor alle rechtsvormen, maar je kunt vermogen in de rechtsvorm houden. Dan is dat geen prive vermogen maar vermogen van de zaak. Veelal zien we dan een werkmaatschappij en één of meer holding BV's. 

Je kunt dan vermogen verschuiven tussen de BV's. Je kunt een vastgoed BV maken, een BV voor het personeel en een BV als "spaarpot". Dit kan tot fiscale voordelen leiden. Natuurlijk moet elke BV ook jaarstukken maken en een accountant kost geld. Maar als het zover is dat je lekker kan verdienen betaal je de accountant lachend.

Samengevat: het kiezen van een rechtvorm is moeilijk. Je kunt niet alleen fiscaal kijken. Je moet rekening houden met je persoonlijke situatie. Je kunt alvast eens nadenken of er iets over te dragen moet zijn als je wilt of moet stoppen met werken. Wil je iets kunnen verkopen? Wil je aandelen kunnen overdragen aan partner of kinderen? Wil je extern kapitaal aantrekken? En wat als het misgaat? Ben je voldoende beschermd?

Allemaal vragen die de basis vormen in de keuze van een passende samenwerkingsvorm.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

5 Jun 24

SEO voor bestaande Wordpress websites

30 May 24

Een website voor starters slechts € 199 per maand. 10 tips voor website voor starters

6 Dec 23

Een landingspagina maken

1 Dec 23

Ben jij al zichtbaar met je bedrijf of kan je zichtbaarheid verbeteren

29 Nov 23

Beter online via Fleximaal Community platform

Meer
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.