TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Kiezen voor een vereniging of een stichting

Met of zonder winstoogmerk

Een publicatie van: Robin Louwerse

Soms wil je wel een samenwerkingsvorm, maar is de samenwerking niet noodzakelijk bedoeld om er winst mee te maken. Een voorbeeld is de sport vereniging. Of je sport nu handbal, korfbal, voetbal of hockey is, je hebt kosten. Kosten voor het aanschaffen van materiaal of het runnen van de kantine. Vaak gaat het gepaard met vrijwilligerswerk.

Vereniging

Je wilt gezamenlijk iets voor elkaar krijgen. Daarvoor moet er gezamenlijk geld in een pot. Vanuit die pot wil je goederen of diensten aanschaffen. Je bent er niet op uit om winst te maken.

In dat geval kan je kiezen voor een vereniging of stichting.

Laat je vooral niet afleiden door dat "geen winstoogmerk" vaak heeft een van de leden van de vereniging wel een eigen bedrijf dat bereid is een rekening te sturen om te voorkomen dat je winst gaat maken.

Een vereniging heeft leden. Vaak is er ook een penningmeester. De leden van de vereniging kiezen een bestuur dat in een algemene ledenvergadering verantwoording aflegt.

Stichting

Een stichting is een alternatief wanneer er aan de samenwerking doelen zijn gekoppeld. Binnen de stichting kunnen mensen samenwerken om dat doel te bereiken. De stichting heeft een bestuur dat de bestuurders van de stichting kiest. Een stichting heeft geen leden.

Boven het bestuur van de stichting kan je kiezen een raad van toezicht te vormen. De toezichthouders kijken dan of het geld dat de stichting int ook nuttig besteed wordt aan de doelen.

Ook hier weer geld dat de bestuurders best zelf ook een bedrijf mogen hebben, en dat deze ook mogen factureren aan de stichting. Vooropgesteld dat de doelen van de stichting worden gehaald.

Speciale stichting (STAK)

Een speciale stichting is de "Stichting Aandelen Administratie Kantoor". Een lekkere naam voor een stichting die het doel heeft het administreren van het uitgeven van de aandelen van een rechtsvorm (BV of NV).

Een BV of NV kan een deel van de aandelen aan een STAK uitgeven die de aandelen dan splitst in zeggenschap en het recht op een deel van de winst. De zeggenschap blijft bij de STAK, de winst verdeel je naar rato van de aandelen.

De BV of NV moet jaarlijks een sluitende aandeelhoudersvergadering beleggen. Dat wil zeggen dat het merendeel van de aandeelhouders aanwezig moet zijn. Dat is vaak in de statuten van de rechtsvorm vastgelegd. Wanneer je tientallen of honderdtallen aandeelhouders hebt is het een beetje moeilijk om een datum te prikken. Dus treed de STAK op als "vertegenwoordiger" van de aandeelhouders.

Het oprichten van een samenwerkingsvorm of bedrijf heeft vele facetten. Je kunt jezelf het beste door een onafhankelijk derde laten voorlichten. Daarom bieden wij dit kostenloos aan. Uiteraard kan je ook advies inwinnen bij een Notaris, dit is veelal niet kostenloos.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

5 Jun 24

SEO voor bestaande Wordpress websites

30 May 24

Een website voor starters slechts € 199 per maand. 10 tips voor website voor starters

6 Dec 23

Een landingspagina maken

1 Dec 23

Ben jij al zichtbaar met je bedrijf of kan je zichtbaarheid verbeteren

29 Nov 23

Beter online via Fleximaal Community platform

Meer
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.