TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Directeur hoera, en dan?

Publicatie

14 Feb 23

Gewijzigd

14 Feb 23

Categorie

bedrijf

Specialist

Robin Louwerse

Het oprichten van een eigen BV is natuurlijk geweldig. Je gaat een nieuw avontuur aan en je gaat het ondernemerschap ontdekken. Gefeliciteerd met je nieuwe bedrijf.

Een publicatie van: Robin Louwerse

De directeur grootaandeelhouder (DGA) is zowel directeur als aandeelhouder van het bedrijf. De directeur bepaalt het beleid en zorgt dat het bedrijf de juiste koers zet.

De directeur kan zijn "beloning" op een aantal manieren uit de zaak halen.

Salaris

Het salaris van de directeur grootaandeelhouder is aan regels gebonden. Zo moet de directeur meer salaris genieten dan de best verdienende werknemer. De wetgever heeft het DGA loon opgesteld. Dat is het minimale loon dat een directeur grootaandeelhouder zou moeten verdienen. In 2023 is het DGA loon euro 51.000

Een DGA moet dus minimaal 51.000 euro salaris genieten. Dat is leuk voor een goedlopende BV. Dat is natuurlijk minder voor de startende BV. Dat geld zit er nooit in. Daar zijn ook weer regels voor. De DGA mag afwijken als dat op een correcte manier kan worden ondebouwd. Maar als je dat wilt en je hebt personeel, je moet nog altijd meer verdienen dan die best verdienende werknemer.

Management fee

Is de structuur van de BV zo dat er een beheer BV of holding mee verbonden is. Dan kan er een management fee worden uitgekeerd. Je moet dan een management overeenkomst opstellen tussen de werk BV en de holding. Daarin leg je de management fee vast en de wijze van betalen. Je betaalt dan inkomstenbelasting over hetgeen je uit de holding onttrekt. Het salaris mag dan lager zijn dan de management fee. Ook hier geld weer dat je het gebruikelijk loon (als de inkomsten dat toestaan minimaal 51.000 euro) moet verdienen en dat je meer moet verdienen dan de best verdienende werknemer. Maar je hebt in de holding meestal geen ander personeel. Je kunt het loon bepalen door de omzet minus de kosten te nemen. Je mag daar een winstcorrectie op toepassen en je mag een marge van 25% aanhouden. Per saldo is dan het loon 75% van de management fee. Daarover moet je belasting betalen via de inkomstenbelasting.

Fiscaal heeft het dus wat voordelen om vanuit een holding betaald te worden.

Structuur

Er is natuurlijk nog een vorm denkbaar. Je kunt een BV besturen vanuit een andere rechtsvorm. Daarmee kan de vergoeding vanuit de andere rechtsvorm worden gefactureerd. De management fee kan dan via deze tussen rechtsvorm aan de bestuurder worden uitgekeerd. Daarover zal ook via IB worden afgerekend. Het komt namelijk redelijk vaak voor dat meerdere BV's in samenwerking het bestuur vormen van de BV die de markt benaderd. De BV's spreken onderling af hoe het stemrecht wordt verdeeld, en dus hoe de directie tot een beleid komt. Met die verdeling van aandelen met stemrecht en de aandelen zonder stemrecht wordt het bestuur van de BV gevormd.

Heb je vragen naar aanleiding van deze publicatie, neem gerust contact op.

 


Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.