TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Detacheren van jezelf als ZZP of MKB bedrijf, en het inlenen van ZZP ondernemers

Publicatie

15 Feb 23

Gewijzigd

15 Feb 23

Categorie

bedrijf

Specialist

Robin Louwerse

Detacheren niet alleen in de bouw of in de zorg, maar vaak ook in ICT en financieel. De normaalste zaak van de wereld.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Daar waar expertise is komt een ander bedrijf die expertise tekort. Je kunt die expertise natuurlijk uurtje factuurtje aanbieden zoals het bij MKB vaak gaat. Een andere vorm is detacheren.

Detacheren

Detacheren is het uitlenen van jezelf of je personeel binnen een expertise of vakgebied. Je blijft zelf ondernemer of werknemer, je gaat alleen bij een ander bedrijf werken. Dat lenen is een verkeerd woord. Je krijgt er natuurlijk voor betaald. En de tarieven zijn een paar euro onder  marktconform. Tarieven van 80 a 90 euro per uur zijn voor ICT detachering heel normaal.

Valkuilen bij detachering

Waar zit dan de angel? Je personeel zit langere tijd bij een andere werkgever. Die werkgever kan er op uit zijn om jou werknemer bij hem/haar in dienst te nemen. Vaak zijn het grote bedrijven met veel pracht en praal. De overstap voor je werknemer kan erg aantrekkelijk zijn.

Contracten kunnen een hoop oplossen. Maar de wetgever zit daarbij in de weg. Ook al heb je contracten opgesteld, contracten dienen zich aan de Nederlandse wet te houden. Als je personeel langer dan een jaar gedetacheerd zit, dan kan je hoog en laag springen. Maar het aanbod kan dan niet worden tegengehouden via een contract.

Contractuele bepalingen

Je kunt wel proberen de kosten van opleiding en omscholing voor een deel te verhalen op de nieuwe werkgever waar het gedetacheerde personeelslid is gaan werken. Alleen dan moeten die kosten ook in de overeenkomst staan. De werkgever die de gedetacheerde afneemt, die kan dat een dealbreaker noemen. Bovendien werkt detachering vaak via "gecertificeerde bureaus". Je bent dan zelf geen contractpartij met de eindplant, maar er zit een contractpartij tussen. Die hebben de relatie met de eindklant hoger dan de relatie met jou als MKB bedrijf. Je zult dan dus achter het net vissen.

Relatie met de werknemer

Je zult dus veel moeten investeren in de relatie met je werknemer. Je moet de werknemer blijven betrekken bij teambuilding en teamuitjes. Maar een werknemer die een jaar gedetacheerd is verliest het contact met de werkgever. Als je gaat detacheren dan moet je er serieus rekening mee houden dat je een personeelslids gaat verliezen. Je moet dan in de kosten of in de contracten rekening houden met de kosten van werving en selectie van nieuwe personeelsleden en met de opleiding, scholing en inwerkperiode van de nieuwe recruut.

Detachering is dus een spel met grote krachten. Je moet er stevig voor in je schoenen staan.

 

 


Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.