TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Maatwerk bedrijfssoftware

Publicatie

15 Feb 23

Gewijzigd

15 Feb 23

Categorie

bedrijf

Specialist

Robin Louwerse

Succesfactoren en valkuilen

Een publicatie van: Robin Louwerse

Software is een breed begrip. Vaak heeft een ondernemer ergens software "gezien" en begint een beschrijving met een verhaal. Een verhaal is wel algemeen aanvaard in de software ontwikkeling en wordt aangeduid met "user story". Vaak worden van de verschillende users en actoren user stories aangemaakt. Deze user stories dienen als basis voor de te ontwikkelen software.

Uiteraard is dit niet waterdicht. Heel vaak worden belangrijke factoren niet omschreven. Bij het maken van een backend systeem wordt vaak vergeten de front end te omschrijven. Bij programmeurs is het zo, dat als het niet in de beschrijving staat - het niet gemaakt wordt. Dan kom je er in het bovengenoemde backend systeem achter dat de frontend vergeten is en dat dat ook gebouwd dient te worden. Dan loop je al snel buiten je budget. Het is dus heel belangrijk om alles goed te omschrijven. Staat het niet in het functioneel ontwerp? Dan hoort het niet bij de offerte.

Daarnaast moet je oppassen met containerbegrippen. Zo horen we wel eens het woord "schaalbaar" voorbij komen. Wat voor jou schaalbaar is, hoeft voor de producent van je software niet perse hetzelfde te betekenen. Alle software is schaalbaar. De bouwer van de software heeft dan wel als taak om de userstories zo goed mogelijk scherp te krijgen. Maar er zitten grenzen aan. Vaak hangt het aanbod / de offerte ook samen met een scherp gestelde prijskaart. De producent probeert zo goed mogelijk te voldoen aan de vraag, maar zal daarbij concessies moeten doen om binnen de budgetten te blijven.

Meestal zal aan de voorkant, bij offerte of bij een aangeboden voortraject een ontwerp worden gemaakt dat de opdrachtgever moet goedkeuren. Daar zit ook een valkuil. Als de opdrachtgever daar "mooi" op antwoord, wil dat nog niet zeggen dat de functionaliteit aansluit bij de verwachting. En het zegt al helemaal niets over de gebruikers ervaring. We horen vaak "ja maar bij Apple werkt het zo" en dan is de verwachting dat de producent ook soepele overgangen en fantastische gebruikerservaringen weet op te leveren. Daarbij wordt wel eens vergeten dat Apple miljarden heeft geinvesteerd in de software en onderzoeken naar brede doelgroepen die met de software moeten werken.

De verwachting dat de software producent iets anders levert dan contractueel is overeengekomen is fout, en dingen overleveren aan perceptie is fout. Aannames zijn moordend in de ICT en al helemaal in de software development.

Wil je zelf een software productie laten uitvoeren? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op. Genezen is duurder dan voorkomen.  


Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.