TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Let bij Telecom en ICT goed op bij SMART apparatuur

Onbedoeld spammen voorkomen

Een publicatie van: Robin Louwerse

Het bedrijvencentrum waar ik de telecom en ICT van beheerde werd van de ene dag op de andere zonder waarschuwing afgesloten van Internet. Daarop is besloten de provider van de internetverbinding (KPN) te raadplegen. Die gaven aan dat de verbinding vanwege SPAM was afgesloten. Even de klant bellen is er niet bij voor KPN ook al waren ze zelf jaren actief in de telefonie. Maar de boodschap was helder. Er word SPAM verstuurd vanaf het IP adres van de uitgaande verbinding.

Maar dan? Er zaten 30 bedrijven in het pand. Hoe ga je zoeken? Met de KPN aan de telefoon een voor een alle verbindingen uit de patchkast losgetrokken en weer vastgemaakt. Zo proberen te pinpointen op welke patchverbinding het probleem zat. Van alle kantoren, en sommige kantoren hadden meerdere computer, server en VoIP patches. Dus erg arbeidsintensief en erg intrusive voor de gebruikers. Maar helaas geen van de kantoren bleek het probleem te bevatten.

Uiteindelijk een MAC adres gekregen van de ICT support medewerker. Dan verder proberen te zoeken tot iedere verbinding in het pand was getest. Tot mijn uiterste verbazing stopte het spammen toen ik de stekker van de security camera los trok.

Het bleek dat de security camera niet via de patchkast liep. Maar direct was ingestoken op een poort van het internetmodem. Dat modem moet op minder dan een meter van de aansluiting zitten en die kwam binnen op de loge van de receptioniste. Op die poort was een DMZ ingericht en zo kon de security camera buiten het netwerk van het pand, maar binnen de uitgaande IP poort verbonden blijven.

De camera bij de ingang van het gebouw was gehackt. Op het tijdelijk geheugen van de beveiligingscamera was een linux webserver geïnstalleerd. Via deze webserver op de interne kaart van de beveiligingscamera werd SPAM via een relay verstuurd.

Wat watte?... Toen ik het voor het eerst meemaakte (2011) was IoT nog niet heel ver doorgedrongen. Maar tegenwoordig zit je koffiezetten, je koelkast, je wasmachine, elke IP camera, je printer, je SMART router en alles wat je kan bedenken vol met beheersysteempjes waardoor je het met de app kunt bedienen, die je in staat stelt op afstand te beheren. Daarmee is het Internet of Things (IoT) apparaat dus mogelijk te benaderen door externe aanvallen.

Het hele IoT netwerk dient dus net zo beveiligd en gemonitord te worden als de rest van het netwerk. Een slimme managed router kan je helpen problemen te inventariseren. Bezuinig dus niet op dit soort apparaten want zoeken naar een IoT device dat in de problemen is gekomen is behoorlijk arbeidsintensief.

Heb je vragen over ICT of Telecom beheer en IoT apparaten. Neem gerust contact op.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

26 Jun 24

Buitenkans: Investeren via STAK en dividend

5 Jun 24

SEO voor bestaande Wordpress websites

30 May 24

Een website voor starters slechts € 199 per maand. 10 tips voor website voor starters

6 Dec 23

Een landingspagina maken

1 Dec 23

Ben jij al zichtbaar met je bedrijf of kan je zichtbaarheid verbeteren

Meer
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.