TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Corona steun massaal teruggevorderd

Publicatie

17 Feb 23

Gewijzigd

17 Feb 23

Categorie

bedrijf

Specialist

Robin Louwerse

Tijdens de Corona crisis leek de overheid bedrijven te willen steunen. Dat dat een wassen neus was wisten veel ondernemers, maar het is onbekend bij het grote publiek. Alle overheidsorganen vallen nu over elkaar heen om deze steun weer in te vorderen en daardoor verliest de overheid compleet het draagvlak binnen de maatschappij.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Voor wie een goedlopend bedrijf had in 2019 klinkt dit wellicht niet onbekend in de oren. Opeens was in maart 2020 het "over". Lopende orders werden ingetrokken, projecten werden uitgesteld en nieuwe orders kwamen niet meer binnen. De overheid gooide het land vervolgens in lockdown en stuurde de basisschool kinderen naar huis.

Ondernemers begonnen massaal aan de reserves, maar ook die zijn snel op als al het werk opdroogd en zo moesten veel ondernemers eraan geloven. De overheid deed alsof het een gift was. Maakte goede sier op de TV. Ik denk dat menig ondernemer fysieke onpasselijkheid voelt als die kop van Rutte nog eens in het nieuws is. Maar doordat ondernemers ondernemers zijn en alle zeilen werden bijgezet wisten we als ZZP en MKB Nederland het hoofd boven water te houden. Ja, boven water... door de neus ademen. Want het had niet veel langer moeten duren.

Eind 2022 kwamen de eerste brieven binnen. Ze waren er allemaal als de kippen bij. De gemeente vordert de TOZO terug, het UWV herberekend de NOW en slaat aan het invorderen en ook de Belastingdienst schoot in de overdrive om geld te innen. Maar helaas, het is een beetje buiten de confort zone van dit soort logge instanties. Dus fouten worden gemaakt. Maar de Belastingdienst zou de Belastingdienst niet zijn als ze haar fouten niet zou corrigeren. Helaas komt de berichtenmolen daarvan maar langzaam op gang. Van je bezwaren hoor je niets, de vorderingen gaan door en ook als je alles betaald komt er opeens een boete op een naheffing op de mat, waarvan niemand meer het overzicht heeft waar die nou weer vandaan komt.

Uiteraard levert dat een storm van bezwaarschriften op, waar je in het beste geval nog een briefje van krijgt dat het niet in de 6 weken termijn is op te lossen, en dat er 10 weken extra wordt gevraagd.

Feitelijk hoor je er gewoon nooit meer wat van, en op elke blauwe brief is wel wat aan te merken. Op een gegeven moment geef je maar op om nog eens bezwaar te maken.

Maar blijf actief. Probeer het contact met de Belastingdienst goed te houden en blijf bezwaarschrifte uitsturen. En ja, dat zijn er 5 per maand, maar je moet het volhouden want als je het niet doet ben je dief van je eigen portemonnee.

De kroon spant het UWV. Die geeft aan dat bezwaar maken je niet ontheft van de betaling. Eh wat? Het UWV maakt een fout, vordert tienduizenden euro's en geeft aan "ook al zitten we mis je moet toch betalen".

We zijn allemaal onderdeel van het systeem achter Nederland BV. Maar een directie moet aansprakelijk kunnen worden gesteld binnen een BV als er fouten worden gemaakt. En hier lijkt er toch wel wat mis te gaan.

De overheid moet zich bovendien realiseren dat dit systeem alleen functioneert als ze het draagvlak weten te handhaven. Anders krijgen we Italiaanse taferelen.


Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.