Een publicatie van: Robin Louwerse
Het mechaniek ofwel "het algoritme" dat Google gebruikt om de zoekresultaten te sorteren houdt Google heel knap geheim. Er is zakelijk gezien een gevecht gaande om maar bovenaan in de zoekmachine te komen. Het uitgangspunt voor deze publicatie is het "organische zoeken".
Wanneer je in Google in die zoekbalk je zoekterm intypt, dan verschijnt er een lijst met resultaten. De bovenste resultaten staat meestal "gesponsord" bij vermeld. Deze resultaten betalen ervoor om op dit woord bovenaan te komen te staan. Betalen om in de lijst te komen kan altijd nog, maar eerst gaan we even kijken hoe die resultatenlijst "werkt".
Organische resultaten
Het pure essentie van de Google zoekmachine is "het vinden van resultaten op een zoekopdracht". Dat is wat ze aan de klanten beloven, en dat is wat ze ook waarmaken. Google heeft daarbij natuurlijk veel overwegingen. Wat is belangrijk bij het vinden van resultaten? Als (be)zoeker wil ik primair dat de gevonden resultaten aansluiten bij mijn zoekopdracht. Daarbij wil ik vinden op inhoud. Maar ik heb niets aan "outdated" resultaten. Ik ben dus op zoek naar een bepaalde nieuwswaarde. Daarnaast wil ik met de resultaten aan de slag en daarvoor wil ik het resultaat laten aansluiten bij mijn regio.
Daarnaast hecht ik meer waarde aan wat een vooraanstaand "instituut" van de inhoud vindt, dan wat de krantenjongen er van vindt. Het gaat er dus ook om hoe de inhoud wordt gewaardeerd, en wie er naar verwijst.
Om aan te sluiten bij de waardepropositie van Google zullen de resultaten dus moeten voldoen aan de bovenstaande voorwaarden. Maar wat als de pagina supertraag laad? Als ik op een resultaat uit de Google resultatenlijst klik en ik moet superlang wachten, dan krijgt Google een slecht gezicht.
Relevantie, nieuwswaarde, aanzien, regio en laadtijden zijn dus belangrijke factoren voor je plekje in de Google resultatenlijst.
Maar hoe geef je nu aan aan Google welke inhoud jij belangrijk vindt op de website? Wat is de inhoud waarop jij gevonden wilt worden. De inhoud op de website wordt onderverdeeld in koppen en secties. Net als bij de krant of een magazine. Er is een grote jumbo kop, die valt goed op. In je hoofd werkt het blijkbaar zo, dat jij de koppen eerst scant om te zien of er iets van interesse bij zit. Dezelfde mechaniek gebruikt je pagina op de website. Onder water zorgen wij voor de koppen. Je hoeft het alleen op de juiste plek in de juiste invoer te typen. De publicatie kopregel maken wij de jumbo kop (H1). De publicatie subregel maken wij onder water een grote kop (H2) en zo vormen we de publicatie pagina met koppen waarin we het belangrijkste aan Google vertellen. Jij moet met het typen van de informatie dus belang hechten aan welke woorden je in de jumbo kop zet, wat daarmee wil jij gevonden worden in Google. En in de grote kop wil je een samenvatting van je publicatie, want mensen lezen die info scannend eerst, en besluiten aan de hand daarvan of ze verder willen lezen.
In de inhoud sectie van je publicatie (korte tekst) moet je rekening houden met de leesbaarheid van je publicatie, en de woorddichtheid. Woorddichtheid is een meetbaar systeem dat Google hanteert, waarmee technisch bepaald wordt of een tekst lekker leesbaar is en niet spammerig. Het zoekwoord waarop ik gevonden wil worden mag niet meer dan 4% tot 6% van alle woorden van je publicatie bevatten. Je moet de tekst dus "meten" zoekwoorden vs alle woorden. En dan minimaal 4% en maximaal 6% herhaling van het zoekwoord.
Nog een meetbaar aspect van de website is de onderlinge afstand tussen navigatie knoppen. Navigatieknoppen mogen niet vlak op elkaar staan. Daar hebben wij met onze Community paginas al rekening mee gehouden.
Verder zijn er een hoop meetbare aspecten die Google belangrijk vindt in Google Analytics en Google search console zichtbaar. Als iemand wel op de link klikt in de Google resultatenlijst, maar vervolgens op de pagina meteen weer wegklikt, dan is er waarschijnlijk iets mis met de pagina. Google noemt dat een "bounce", je stuitert meteen weer van de pagina af, en dat geeft aan dat de inhoud niet aansloot bij de verwachting. Als je wel op de pagina bent en gaat lezen, en menu items aan gaat klikken dan meet Google de verblijfstijd. Als je langer op de pagina blijft navigeren dan is dat een succes voor Google. Als laatste die ik hier wil noemen is het uitstap percentage. Naast bounce (heel snel uitstappen) is snel uitstappen ook geen goede indicatie van correct resultaat uit de Google resultatenlijst.
Betaalde plekken
Het is dus niet vreemd dat veel bedrijven ervoor kiezen om betaalde plekken in de Google resultaten af te nemen. Maar hou wel in je hoofd dat zodra je stopt met betalen, je ook meteen niet meer vindbaar bent. Het geld steken in organische resultaten is dus strategisch slimmer. Maar het hangt samen met de marktbenadering en strategie van je bedrijf.
Dat is dan ook de reden dat wij in deze publicatie hebben gekozen om organische resultaten uit te leggen. In een andere publicatie richten we ons op de betaalde plekken.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.
Visitors
14.935
Pages served
2.142.452
Retention
10.5 min
Interactions
15.810
Updated 30-05-2024
Fleximaal: Innovatie, Groei en Zekerheid
Een business plan maken, dat is veel werk. Maar het loont ook als je het goed doet!
SEO voor bestaande Wordpress websites
Een website voor starters slechts € 199 per maand. 10 tips voor website voor starters
Een landingspagina maken
Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.
Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.
Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.
Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.
Marketing automatisering voor MKB.
Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.
"On the go" leren door modulair maatwerk.
Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.
Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.