TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Je Fleximaal Community blog pagina hoger ranken in Google

We zijn er volledig mee vertrouwd, de Google zoekmachine. In Nederland is Google dominant en voor vindbaarheid ben je redelijk afhankelijk van het oordeel van Google. Maar hoe werkt dat nou eigenlijk? Je leest het hier.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Het mechaniek ofwel "het algoritme" dat Google gebruikt om de zoekresultaten te sorteren houdt Google heel knap geheim. Er is zakelijk gezien een gevecht gaande om maar bovenaan in de zoekmachine te komen. Het uitgangspunt voor deze publicatie is het "organische zoeken".

Wanneer je in Google in die zoekbalk je zoekterm intypt, dan verschijnt er een lijst met resultaten. De bovenste resultaten staat meestal "gesponsord" bij vermeld. Deze resultaten betalen ervoor om op dit woord bovenaan te komen te staan. Betalen om in de lijst te komen kan altijd nog, maar eerst gaan we even kijken hoe die resultatenlijst "werkt".

Organische resultaten

Het pure essentie van de Google zoekmachine is "het vinden van resultaten op een zoekopdracht". Dat is wat ze aan de klanten beloven, en dat is wat ze ook waarmaken. Google heeft daarbij natuurlijk veel overwegingen. Wat is belangrijk bij het vinden van resultaten? Als (be)zoeker wil ik primair dat de gevonden resultaten aansluiten bij mijn zoekopdracht. Daarbij wil ik vinden op inhoud. Maar ik heb niets aan "outdated" resultaten. Ik ben dus op zoek naar een bepaalde nieuwswaarde. Daarnaast wil ik met de resultaten aan de slag en daarvoor wil ik het resultaat laten aansluiten bij mijn regio.

Daarnaast hecht ik meer waarde aan wat een vooraanstaand "instituut" van de inhoud vindt, dan wat de krantenjongen er van vindt. Het gaat er dus ook om hoe de inhoud wordt gewaardeerd, en wie er naar verwijst.

Om aan te sluiten bij de waardepropositie van Google zullen de resultaten dus moeten voldoen aan de bovenstaande voorwaarden. Maar wat als de pagina supertraag laad? Als ik op een resultaat uit de Google resultatenlijst klik en ik moet superlang wachten, dan krijgt Google een slecht gezicht.

Relevantie, nieuwswaarde, aanzien, regio en laadtijden zijn dus belangrijke factoren voor je plekje in de Google resultatenlijst.

Maar hoe geef je nu aan aan Google welke inhoud jij belangrijk vindt op de website? Wat is de inhoud waarop jij gevonden wilt worden. De inhoud op de website wordt onderverdeeld in koppen en secties. Net als bij de krant of een magazine. Er is een grote jumbo kop, die valt goed op. In je hoofd werkt het blijkbaar zo, dat jij de koppen eerst scant om te zien of er iets van interesse bij zit. Dezelfde mechaniek gebruikt je pagina op de website. Onder water zorgen wij voor de koppen. Je hoeft het alleen op de juiste plek in de juiste invoer te typen. De publicatie kopregel maken wij de jumbo kop (H1). De publicatie subregel maken wij onder water een grote kop (H2) en zo vormen we de publicatie pagina met koppen waarin we het belangrijkste aan Google vertellen. Jij moet met het typen van de informatie dus belang hechten aan welke woorden je in de jumbo kop zet, wat daarmee wil jij gevonden worden in Google. En in de grote kop wil je een samenvatting van je publicatie, want mensen lezen die info scannend eerst, en besluiten aan de hand daarvan of ze verder willen lezen.

In de inhoud sectie van je publicatie (korte tekst) moet je rekening houden met de leesbaarheid van je publicatie, en de woorddichtheid. Woorddichtheid is een meetbaar systeem dat Google hanteert, waarmee technisch bepaald wordt of een tekst lekker leesbaar is en niet spammerig. Het zoekwoord waarop ik gevonden wil worden mag niet meer dan 4% tot 6% van alle woorden van je publicatie bevatten. Je moet de tekst dus "meten" zoekwoorden vs alle woorden. En dan minimaal 4% en maximaal 6% herhaling van het zoekwoord.

Nog een meetbaar aspect van de website is de onderlinge afstand tussen navigatie knoppen. Navigatieknoppen mogen niet vlak op elkaar staan. Daar hebben wij met onze Community paginas al rekening mee gehouden.

Verder zijn er een hoop meetbare aspecten die Google belangrijk vindt in Google Analytics en Google search console zichtbaar. Als iemand wel op de link klikt in de Google resultatenlijst, maar vervolgens op de pagina meteen weer wegklikt, dan is er waarschijnlijk iets mis met de pagina. Google noemt dat een "bounce", je stuitert meteen weer van de pagina af, en dat geeft aan dat de inhoud niet aansloot bij de verwachting. Als je wel op de pagina bent en gaat lezen, en menu items aan gaat klikken dan meet Google de verblijfstijd. Als je langer op de pagina blijft navigeren dan is dat een succes voor Google. Als laatste die ik hier wil noemen is het uitstap percentage. Naast bounce (heel snel uitstappen) is snel uitstappen ook geen goede indicatie van correct resultaat uit de Google resultatenlijst.

Betaalde plekken

Het is dus niet vreemd dat veel bedrijven ervoor kiezen om betaalde plekken in de Google resultaten af te nemen. Maar hou wel in je hoofd dat zodra je stopt met betalen, je ook meteen niet meer vindbaar bent. Het geld steken in organische resultaten is dus strategisch slimmer. Maar het hangt samen met de marktbenadering en strategie van je bedrijf.

Dat is dan ook de reden dat wij in deze publicatie hebben gekozen om organische resultaten uit te leggen. In een andere publicatie richten we ons op de betaalde plekken.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

5 Jun 24

SEO voor bestaande Wordpress websites

30 May 24

Een website voor starters slechts € 199 per maand. 10 tips voor website voor starters

6 Dec 23

Een landingspagina maken

1 Dec 23

Ben jij al zichtbaar met je bedrijf of kan je zichtbaarheid verbeteren

29 Nov 23

Beter online via Fleximaal Community platform

Meer
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.