TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Hoe bepaal ik de juiste Google zoektermen voor mijn bedrijf

Publicatie

1 Mar 23

Gewijzigd

1 Mar 23

Categorie

bedrijf

Specialist

Robin Louwerse

Gevonden worden in Google is essentieel voor je bedrijf. Maar waarop moet je gevonden worden en wat kost dat? Dit artikel gaat in op de zin en onzin van vindbaarheid.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Een zoekterm is een woord of een zin die een (be)zoeker in Google kan intypen, zodat jij met je publicatie of website in de resultatenlijst naar voren komt. Het kiezen van zoektermen is een concurrerende markt, het kiezen van de juiste zoekwoorden of zoektermen is een strategische overweging. Het kan je heel veel geld besparen door vooraf een goed onderzoek te (laten) doen.

Even voor de goede orde, het gaat hier om zoekwoorden en niet om "meta keywords". Keywords zijn woorden die onder water worden opgegeven door een (goed) inhoudbeheersysteem (CMS).

Zo scherp mogelijk

Een zoekwoord of zoekterm kan je eenvoudig samenstellen door in Google het woord in te typen en kijken wat Google voorstelt. Probeer dit eens: type het woord "vakantie"; Je kunt overal naar op vakantie, dus dit woord is te algemeen. Er komen te veel en te diverse resultaten op terug. Type door en vul achter "vakantie" het woord "griekenland". Dit verkleint het resultaat naar alleen vakantie in griekenland. Als je er vervolgens "vakantie griekenland eilanden" van maakt, dan beperk je het resultaat nog verder.

Het kiezen van zoekwoorden voor de vindbaarheid van je bedrijf gaat dus in hoeverre je moet concurreren. Ben je "accountant" dan is de concurrentie hevig. Ben je accountant in breda dan verklein je de concurrentie door de combinatie "accountant breda" te kiezen. Maar het kan nog scherper.

Door scherper te stellen hoeveel resultaten er terug komen van verschillende aanbieders, hoe accurater het resultaat dat Google kan aanbieden aan de bezoeker. De klik die de (be)zoeker klikt zal dus direct naar een aantrekkelijk resultaat leiden. Daar leeft Google van. De beloning voor een scherp gestelde zoekopdracht komt ook terug in de prijs die je voor een klik gaat betalen als je in de betaalde resutaten gevonden wilt worden.

Betaalde resultaten

Wil je in de lijst met betaalde resultaten in de Google zoekresultaten lijst terecht komen, dan werkt dat met "adwords" (advertentie woorden). Tegenwoordig heet dat Google Ads. Via ads.google.com kan je onder andere in de betaalde resultaten terechtkomen.

Dit werkt met biedingen, ofwel kosten per klik (costs per click CPC). Je kunt opgeven hoe groot advertentie budget je wilt inzetten, en welk bedrag je maximaal per kik over hebt. Let op! een klik is nog geen klant! Je moet dus ook een aantrekkelijke website hebben met een aantrekkelijk en "to-the-point" aanbod. En die website doet het beter als je voldoet aan de voorwaarden die Google heeft gesteld aan websites.

Het goede nieuws is dat je in de marge nog dingen kunt verbeteren aan de CPC door verbeteringen aan de website door te voeren.

Een klik op een betaalde advertentie kan je flink geld kosten. 1 klik kan  je bijvoorbeeld 8 euro kosten. Terwijl als je je zoekwoord of term scherper stelt deze CPC terug kunt brengen naar 6 euro of zelfs 4 euro.

Of dit bedrag voor dit woord ook de kosten per klik rechtvaardigd hangt samen met de opbrengsten van het product of de dienst die je verkoopt. Verkoop je windturbines van 4M per stuk, dan is die 4 euro best een goede investering. Lever je gratis diensten dan is die 4 euro best veel investering. 

Het zoeken naar de juiste zoekwoorden is onderdeel van SEO en kan dus veel kosten besparen. Het verdient altijd aanbeveling om een onderzoek te doen, ook al kan je de klik makkelijk betalen uit de opbrengsten.

Wist je dat? In het zoekveld in Google kan je surveys doen. Tik eens site:jewebsite.nl om te zien wat Google al heeft geindexeerd. Of type eens allintitle: zoekwoord om te zien hoeveel resultaten je zoekwoord oplevert.


Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.