Een publicatie van: Robin Louwerse
Een zoekterm is een woord of een zin die een (be)zoeker in Google kan intypen, zodat jij met je publicatie of website in de resultatenlijst naar voren komt. Het kiezen van zoektermen is een concurrerende markt, het kiezen van de juiste zoekwoorden of zoektermen is een strategische overweging. Het kan je heel veel geld besparen door vooraf een goed onderzoek te (laten) doen.
Even voor de goede orde, het gaat hier om zoekwoorden en niet om "meta keywords". Keywords zijn woorden die onder water worden opgegeven door een (goed) inhoudbeheersysteem (CMS).
Een zoekwoord of zoekterm kan je eenvoudig samenstellen door in Google het woord in te typen en kijken wat Google voorstelt. Probeer dit eens: type het woord "vakantie"; Je kunt overal naar op vakantie, dus dit woord is te algemeen. Er komen te veel en te diverse resultaten op terug. Type door en vul achter "vakantie" het woord "griekenland". Dit verkleint het resultaat naar alleen vakantie in griekenland. Als je er vervolgens "vakantie griekenland eilanden" van maakt, dan beperk je het resultaat nog verder.
Het kiezen van zoekwoorden voor de vindbaarheid van je bedrijf gaat dus in hoeverre je moet concurreren. Ben je "accountant" dan is de concurrentie hevig. Ben je accountant in breda dan verklein je de concurrentie door de combinatie "accountant breda" te kiezen. Maar het kan nog scherper.
Door scherper te stellen hoeveel resultaten er terug komen van verschillende aanbieders, hoe accurater het resultaat dat Google kan aanbieden aan de bezoeker. De klik die de (be)zoeker klikt zal dus direct naar een aantrekkelijk resultaat leiden. Daar leeft Google van. De beloning voor een scherp gestelde zoekopdracht komt ook terug in de prijs die je voor een klik gaat betalen als je in de betaalde resutaten gevonden wilt worden.
Wil je in de lijst met betaalde resultaten in de Google zoekresultaten lijst terecht komen, dan werkt dat met "adwords" (advertentie woorden). Tegenwoordig heet dat Google Ads. Via ads.google.com kan je onder andere in de betaalde resultaten terechtkomen.
Dit werkt met biedingen, ofwel kosten per klik (costs per click CPC). Je kunt opgeven hoe groot advertentie budget je wilt inzetten, en welk bedrag je maximaal per kik over hebt. Let op! een klik is nog geen klant! Je moet dus ook een aantrekkelijke website hebben met een aantrekkelijk en "to-the-point" aanbod. En die website doet het beter als je voldoet aan de voorwaarden die Google heeft gesteld aan websites.
Het goede nieuws is dat je in de marge nog dingen kunt verbeteren aan de CPC door verbeteringen aan de website door te voeren.
Een klik op een betaalde advertentie kan je flink geld kosten. 1 klik kan je bijvoorbeeld 8 euro kosten. Terwijl als je je zoekwoord of term scherper stelt deze CPC terug kunt brengen naar 6 euro of zelfs 4 euro.
Of dit bedrag voor dit woord ook de kosten per klik rechtvaardigd hangt samen met de opbrengsten van het product of de dienst die je verkoopt. Verkoop je windturbines van 4M per stuk, dan is die 4 euro best een goede investering. Lever je gratis diensten dan is die 4 euro best veel investering.
Het zoeken naar de juiste zoekwoorden is onderdeel van SEO en kan dus veel kosten besparen. Het verdient altijd aanbeveling om een onderzoek te doen, ook al kan je de klik makkelijk betalen uit de opbrengsten.
Wist je dat? In het zoekveld in Google kan je surveys doen. Tik eens site:jewebsite.nl om te zien wat Google al heeft geindexeerd. Of type eens allintitle: zoekwoord om te zien hoeveel resultaten je zoekwoord oplevert.
Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.
Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.
Visitors
14.935
Pages served
2.142.452
Retention
10.5 min
Interactions
15.810
Updated 30-05-2024
Fleximaal: Innovatie, Groei en Zekerheid
Een business plan maken, dat is veel werk. Maar het loont ook als je het goed doet!
SEO voor bestaande Wordpress websites
Een website voor starters slechts € 199 per maand. 10 tips voor website voor starters
Een landingspagina maken
Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.
Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.
Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.
Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.
Marketing automatisering voor MKB.
Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.
"On the go" leren door modulair maatwerk.
Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.
Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.