TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

ICT systemen en onderhoud of reparatie, kan het nog? Maatschappelijk verantwoord ondernemen in een wegwerpmaatschappij

Onderhoud en reparatie van ICT systemen. Kan het nog en is het nog nodig?

Een publicatie van: Robin Louwerse

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in een wegwerpmaatschappij is moeilijk. Stel je laptop heeft na 2 jaar problemen. Wat doe je? Repareren / updaten of nieuwe kopen?

Economisch gaat een laptop 2 jaar mee. De Belastingdienst geeft aan dat we 3 jaar afschrijven op ICT. Reparatie van een laptop of desktop computer loopt al snel in de papieren. Een ICTer kost 85 euro per uur en is al snel een paar uur bezig.

Toch speelt er meer. In een laptop worden kostbare aardmineralen, en dure metalen gebruikt. Een deel daarvan is herbruikbaar, een deel niet. De processorkracht van het systeem moet volgens de wet van Moore  elke 2 jaar verdubbelen (geen wetenschap, en moet binnen de context worden gezien).

Een computer systeem zal wanneer deze in het eerste jaar problemen gaat geven 90% van de tijd een software probleem hebben. 

Opmerking: Dat is wel voor de mainstraim merken en niet de systemen van Lidl of dergelijken. 

Na het eerste jaar is wanneer er problemen optreden een softwarematige update / refurbish waarschijnlijk de oplossing. Een enkele keer kan er geheugen worden uitgebreid of een harde schijf worden vervangen. Meer kan je eigenlijk niet meer doen in een moderne computer. Als er IO problemen zijn dan moet bijna altijd meteen het moederbord worden vervangen. Komen deze problemen na 2 jaar voor, dan is het nieuw kopen economisch vaak beter. We leven niet meer in een tijdperk waar we 7 jaar met een computer doen (ook al is dat helemaal niet uitgesloten).

Maatschappelijk verantwoord is deze strategie niet. Breng in ieder geval je oude systeem naar een recycle bedrijf, of als het gaat naar een refurbish bedrijf. Vaak kan er nog wel een tweede leven worden ingeblazen of kunnen onderdelen worden hergebruikt om andere systemen een tweede leven te geven. Het defecte moederbord wordt dan wel gerecycled maar het geheugen en de processor worden gecombineerd om een systeem met werkend moederbord en defect geheugen op te knappen. Vervolgens gaan deze systemen nog voor best veel geld naar landen waar ICT nog in de kinderschoenen staat.

Wil jij weten of je systeem nog te redden is? Neem vrijblijvend contact op. Wij kunnen in een paar stappen kijken of er nog data te redden is, of dat een systeem nog te repareren is.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

26 Jun 24

Buitenkans: Investeren via STAK en dividend

5 Jun 24

SEO voor bestaande Wordpress websites

30 May 24

Een website voor starters slechts € 199 per maand. 10 tips voor website voor starters

6 Dec 23

Een landingspagina maken

1 Dec 23

Ben jij al zichtbaar met je bedrijf of kan je zichtbaarheid verbeteren

Meer
Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.