TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

ICT systemen en onderhoud of reparatie, kan het nog? Maatschappelijk verantwoord ondernemen in een wegwerpmaatschappij

Publicatie

7 Mar 23

Gewijzigd

7 Mar 23

Categorie

bedrijf

Specialist

Robin Louwerse

Onderhoud en reparatie van ICT systemen. Kan het nog en is het nog nodig?

Een publicatie van: Robin Louwerse

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in een wegwerpmaatschappij is moeilijk. Stel je laptop heeft na 2 jaar problemen. Wat doe je? Repareren / updaten of nieuwe kopen?

Economisch gaat een laptop 2 jaar mee. De Belastingdienst geeft aan dat we 3 jaar afschrijven op ICT. Reparatie van een laptop of desktop computer loopt al snel in de papieren. Een ICTer kost 85 euro per uur en is al snel een paar uur bezig.

Toch speelt er meer. In een laptop worden kostbare aardmineralen, en dure metalen gebruikt. Een deel daarvan is herbruikbaar, een deel niet. De processorkracht van het systeem moet volgens de wet van Moore  elke 2 jaar verdubbelen (geen wetenschap, en moet binnen de context worden gezien).

Een computer systeem zal wanneer deze in het eerste jaar problemen gaat geven 90% van de tijd een software probleem hebben. 

Opmerking: Dat is wel voor de mainstraim merken en niet de systemen van Lidl of dergelijken. 

Na het eerste jaar is wanneer er problemen optreden een softwarematige update / refurbish waarschijnlijk de oplossing. Een enkele keer kan er geheugen worden uitgebreid of een harde schijf worden vervangen. Meer kan je eigenlijk niet meer doen in een moderne computer. Als er IO problemen zijn dan moet bijna altijd meteen het moederbord worden vervangen. Komen deze problemen na 2 jaar voor, dan is het nieuw kopen economisch vaak beter. We leven niet meer in een tijdperk waar we 7 jaar met een computer doen (ook al is dat helemaal niet uitgesloten).

Maatschappelijk verantwoord is deze strategie niet. Breng in ieder geval je oude systeem naar een recycle bedrijf, of als het gaat naar een refurbish bedrijf. Vaak kan er nog wel een tweede leven worden ingeblazen of kunnen onderdelen worden hergebruikt om andere systemen een tweede leven te geven. Het defecte moederbord wordt dan wel gerecycled maar het geheugen en de processor worden gecombineerd om een systeem met werkend moederbord en defect geheugen op te knappen. Vervolgens gaan deze systemen nog voor best veel geld naar landen waar ICT nog in de kinderschoenen staat.

Wil jij weten of je systeem nog te redden is? Neem vrijblijvend contact op. Wij kunnen in een paar stappen kijken of er nog data te redden is, of dat een systeem nog te repareren is.


Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.