TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Overname een heldere groeistrategie

Publicatie

7 Mar 23

Gewijzigd

7 Mar 23

Categorie

bedrijf

Specialist

Robin Louwerse

Wil je groeien met je MKB bedrijf dan is een gangbare strategie om andere bedrijven over te nemen. Wellicht gaat het even niet zo lekker, of denkt de directie over bedrijfsbeëindiging. Het overnemen van een klein bedrijf heeft voordelen. Je realiseert de beoogde groei, en neemt klanten mee over. Bij ICT bedrijven zien we de overname vaak omdat ICTers slecht te vinden zijn. Ook dat kan een strategische overweging zijn.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Bedrijfsovername als groeistrategie heeft ook nadelen. Het overnemen houdt niet in dat het personeel wil blijven. Voor de overname moet je dus met het personeel in gesprek en helder krijgen wat de wensen zijn. Alleen salaris zal niet doorslaggevend zijn, omdat er met de overname ook een andere bedrijfscultuur zal komen. Personeel kan na een x aantal maanden alsnog besluiten om ergens anders te gaan solliciteren. Dit kan een duur gevolg hebben als groei de overname strategie heeft beinvloed.

Hetzelfde geldt voor het klantenportfolio. Het is helemaal niet vanzelfsprekend dat klanten blijven wanneer de directie wisselt. Het verdient aanbeveling om ook met de klanten in contact te treden en te zien waar de wissel effect op heeft.

Overname als strategie brengt vaak ook hoge kosten met zich mee. De investering moet het waard zijn in klanten en/of personeel. Communicatie is de sleutel tot succes.

Uiteraard zijn er bureaus die deze processen begeleiden en er veel ervaring in hebben. Ben je op zoek naar iemand die je in deze kan adviseren, we komen graag met je in contact.


Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.