TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Je bedrijf verkopen? Hoe dan?

Publicatie

7 Mar 23

Gewijzigd

7 Mar 23

Categorie

bedrijf

Specialist

Robin Louwerse

Je bent al een aantal jaar ondernemer. Dan veranderen de omstandigheden en besluit je je bedrijf te verkopen. Maar wie koopt je bedrijf en voor hoeveel?

Een publicatie van: Robin Louwerse

Je hebt een ZZP of MKB bedrijf. Je hebt klanten en wellicht zelfs personeel. De omstandigheden zijn veranderd, je hebt een bepaalde leeftijd bereikt, je gezondheidssituatie is veranderd of je markt is veranderd en je wilt of kunt niet mee. Kortom het is tijd om je bedrijf of stop te zetten of te verkopen.

Stopzetten

Stopzetten van je bedrijf is kapitaal vernietiging. Er is een levendige handel in bedrijven om een keur van redenen:

  • Marktaandeel
  • Personeel
  • Management
  • Product / dienst
  • Vestiging / bedrijfshuisvestig
  • Buitenlandbeleid
  • Inspiratie
  • Verleden
  • Datum van oprichting

De mogelijkheden zijn eindeloos. Tijd om eens na te denken over verkopen. Van de bovenstaande lijst wil ik drie redenen nog even aanstippen: Verleden; als iemand in het verleden een faillisement heeft meegemaakt dan kan deze persoon niet zomaar een nieuwe rechtspersoon oprichten. Een BV of een NV is ook leeg goed te verkopen.

De datum van oprichting kan belangrijk zijn voor subsidies. Stel iemand wil starten met een bedrijf en gebruik maken van subsidies waarvoor hij/zij minimaal 2 jaar in bedrijf moet zijn. Een mooie reden om een bestaand bedrijf over te nemen. 

Dit klinkt wellicht vreemd, maar er zijn mensen die in loondienst zitten en wel de plannen hebben voor een eigen bedrijf maar niet de inspiratie. Voor deze personen kan het handig zijn om een bestaand bedrijf over te nemen.

Verkopen

Het verkopen van je bedrijf begint met je bedrijf in de atalage zetten. Maar dat wil je vaak niet publiekelijk. Je hebt je reputatie, je afnememers en wellicht personeel.

Bedrijfsopvolging kan natuurlijk ook in besloten kring. Wellicht dat een familielid de boel wil overnemen. Maar als je wilt verkopen en de verkoop niet publiekelijk bekend wilt maken dan kan je terecht komen bij een bedrijfsverkoopmakelaar, broker of accountant.

Wanneer je je bedrijf verkoopt wil je je ook laten inlichten over de fiscale aspecten van de verkoop.

Voor ZZP en MKB bedrijven zou ik willen adviseren, zeg je bedrijf niet zomaar op. Er is altijd wel een ondernemer die je bedrijf wil overnemen.

Mocht je hierover van gedachten willen wisselen? Bel 076 205 09 72


Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.