TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Waar moet je op letten als je wilt stoppen met je bedrijf?

Publicatie

7 Mar 23

Gewijzigd

7 Mar 23

Categorie

bedrijf

Specialist

Robin Louwerse

Stoppen met je bedrijf kan vanwege verschillende oorzaken. De marktomstandigheden zijn gewijzigd, je bedrijf rendeert niet meer, wet en regelgeving is gewijzigd of je hebt er gewoon geen zin meer in. Wat de reden ook mag zijn, er komt een hoop op je af.

Een publicatie van: Robin Louwerse

Waar moet je op letten als je wilt stoppen met je bedrijf. En als je wilt stoppen is het dan niet mogelijk om de boel te verkopen. Want er zijn legio redenen om een bestaand bedrijf te willen kopen. Dus ook al heb je een eenmanszaak, het overnemen van een bedrijf kan lonen.

Regelmatig horen we dat bedrijven failliet gaan. Een BV of een NV kan makkelijker failliet gaan vanwege de bescherming van de BV structuur. Uitschrijven uit de Kamer van Koophandel (KVK) kan natuurlijk, maar wellicht kan je de boel verkopen. 

Maar wat nou als je echt met je eenmanszaak wilt stoppen? Je hebt bijvoorbeeld een webwinkel en je hebt nog voorraad staan. Je kunt die voorraad verkopen, of als overjarige voorraad afboeken. Maar dat is dus een boekhoudkundige oplossing. Je moet actief afboeken en boekhoudkundig verwerken om problemen voor te zijn.

Een simpele oplossing is een schatting te maken van de waarde van de voorraad. Als nieuw waarderen is niet verstandig. Je kunt er een bod op laten doen door een derde. Die derde koopt je voorraad voor een x bedrag en het geld komt via de bank binnen. Dat bedrag boek je in je boekhouding. Dan is er later geen "gedoe" omdat je kunt aantonen dat alle waarde van je bedrijf ook daadwerkelijk boekhoudkundig is verwerkt.

Je moet wel even opletten. Je kunt niet je twee jaar oude Tesla voor 1 euro afboeken. Er zal ergens een reele waarde overblijven. Die zal lager zijn dan de boekwaarde, immers het is een soort "gedwongen" verkoop. Het is dus de waarde die een opkoper zou betalen.

Je kunt als je de BV aanhoud ervoor kiezen om de waarde in de BV te laten. Dit is met name een goede optie als het vermogen in de BV uit geld, vastgoed of beleggingen bestaat.

Ga jij ook stoppen met je eenmanszaak? En heb je vragen? Neem gerust even contact met me op.


Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.