TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Voor veel mensen betekenen de afkortingen BHV / EHBO / AED / PBM niet veel. Toch is het belangrijk om je personeel bewust te maken.

Publicatie

7 Mar 23

Gewijzigd

7 Mar 23

Categorie

bedrijf

Specialist

Robin Louwerse

De wereld van de bedrijfshulpverlening en eerste hulp verlening is voor veel bedrijven ver van het bed. Afkortingen als BHV, EHBO, AED & PBM verdienen dan wat uitleg. Het is niet moeilijk en wanneer je het nodig hebt telt iedere seconde. Wees dus voorbereid.

Een publicatie van: Robin Louwerse

BHV

BHV staat voor bedrijfshulpverlener. Dat is een persoon in de organisatie die hulp kan verlenen bij verschillende calamiteiten op de werkvloer. Op een BHV cursus leer je bijvoorbeeld hoe om te gaan met blusmiddelen, maar ook welke aspecten van de communicatie van belang zijn. Daarbij wordt ook ingegaan op de rol van de professionele hulpverleners.

De BHVer leert ook hoe mond op mond beademing toe te passen, reanimeren met een AED en de behandeling van diverse letsels.

EHBO

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongevallen. Het gaat in op spoedeisende hulpverlening bij slachtoffers. Dit is hulp die door "leken" geboden kan worden in afwachting op de aankomst van de professionele hulpverleners.

AED

Een AED is een draagbaar apparaat dat kan worden gebruikt om het hartritme te herstellen als iemand een hartstilstand of ritmestoornissen heeft gehad. AED staat voor Automatische Externe Defibrilator.

Een hartstilstand is meestal geen stilstand. Het hart maakt een snelle en chaotische toestand door. Deze chaotische toestand kan worden onderbroken door een elektrische schok. Het is niet zo dat de bediener van de AED zelf moet bepalen of een schok moet worden gegeven. Het is een automatisch apparaat dat analyseert of het nodig is om een schok te geven. De AED geeft geen schok als het hart echt stil staat, en een EAD geeft ook geen schok als iemand bewusteloos is maar het hart gewoon functioneert. Een AED is dus best een knap apparaat. Toch moet je altijd 112 bellen als je denkt dat je het apparaat nodig hebt. En het is een fijn gevoel als je weet dat hulp onderweg is.  

PBM

PBM staat voor Persoonlijke Beschermings Middelen. We kennen allemaal de mondkap uit de Corona periode. De mondkap is een PBM. Voor sommige beroepen is het werken met een vol gelaatsmasker noodzakelijk. Bijvoorbeeld als je werkt met chemicalien of gevaarlijke stoffen en zuren. Wanneer iemand onwel is geworden en je ziet dat deze persoon PBM's gebruikt kan het zijn dat je zelf ook gevaar loopt. Let dus altijd op de voorschriften. Bel 112 of de interne hulpdiensten van het bedrijf. Bescherm eerst jezelf en dan help je de persoon. Je wilt voorkomen dat jullie er samen komen te liggen.


Met een upvote waardeer je de publicatie van de auteur en dit is zichtbaar in de bedrijfsprofiel pagina.

Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.